Pe lângă replierile celor care au vrut să aibă șanse mai mari prin venirea în partide mari, Coaliția a reglementat și traseismul local, pentru a permite unora dintre primarii care voiau să părăsească formațiunile lor să candideze pentru altcineva din spectrul politic, fără riscul de a-și pierde partidul.

PNL Buzău, veniri de la PMP, Pro România și AUR

Una din situațiile cele mai confuze este în Buzău. În primul rând, în cazul liberalilor, candidatul pentru șefia Consiliului Județean este Adrian Mocanu, trecut lunile trecute de la PMP la PNL. Însă cariera lui Mocanu nu se limitează la PMP. În perioada sa de început în politică, Adrian Mocanu a fost două mandate deputat PSD (2008-2012 și 2012-2016), apoi a fost ales pe listele PMP în 2016, partid pe care l-a lăsat pentru jumătate de an trecând la ALDE (octombrie 2019 – februarie 2020), pentru ca în final să revină în PMP.

Adrian Mocanu. Foto: Facebook

Și candidata PNL la Primăria municipiului Buzău are o carieră politică legată de alte partide. Carmen Ichim a fost prefect în perioada 2017-2019, când la guvernare era PSD alături de ALDE. În februarie 2020 s-a înscris în Pro România, formațiune din partea căreia a candidat și a primit un mandat de consilier județean, dar de unde și-a dat demisia imediat, nemulțumită că nu a fost aleasă vicepreședintă de CJ. În noiembrie 2020, își anunța retragerea din politică, dar acest pas se dovedește a fi temporar.

Carmen Ichim. Foto: Facebook

În cazul familiei lui Ichim, și fiul candidatei la municipiul Buzău face politică. Însă până de curând, Marius Ichim a fost în Alianța pentru Unirea Românilor, fiind inclusiv coordonator al AUR București. Odată cu venirea lui Mocanu la cârma PNL Buzău și a mamei sale drept candidată, Ichim junior a fost înscăunat în funcția de secretar general al PNL Buzău.

Primari liberali de municipii care au trecut la PSD

În municipiul Ploiești, PSD are drept candidat pentru primărie pe actualul edil, Andrei Voloșevici. În mandatul 2020-2024, Voloșevici a fost ales pe listele PNL. Însă în ultimii ani a fost mai mereu în scandal cu Iulian Dumitrescu, șeful de Consiliu Județean care se confruntă cu probleme penale. Însă Voloșevici a fost înainte de PNL și în ALDE, din partea căruia a candidat la Camera Deputaților în 2016, dar nu a prins mandat.

Cea mai importantă primărie din județul Gorj, cea a municipiului Târgu Jiu, îl are ca favorit pe actualul edil, Marcel Romanescu. Romanescu este candidatul PSD, iar în 2020 și în 2017 (pentru că acesta a câștigat primul mandat în urma unor parțiale) a fost ales pe listele PNL, fiind un vechi politician de dreapta, care acum se simte atras de doctrina social-democrată.

O situație greu de înțeles este și în Argeș. PNL, inclusiv prin președinta locală a organizației județene, adică Alina Gorghiu (ministrul justiției), a ajuns să îi facă în 2024 campanie lui Aurel Bălășoiu, actual deputat PSD, care candidează la Primăria comunei Rociu. Bălășoiu a fost în 2022 în centrul unui scandal cu iz sexual, care a dus la delimitarea de el, doar din vorbe, a PSD. Pentru că Bălășoiu a fost în continuare prezent la ședințele de grup, iar și în prezent figurează în grupul parlamentar PSD.

Aurel Bălășoiu încă e în grupul PSD, dar e candidat PNL. Foto: Captură CDEP

În schimb, acum, Bălășoiu e numai bun de candidat pentru o primărie de comună. „Nimeni nu își poate imagina că România are un parlamentar cercetat penal pentru viol și totuși, așa stau lucrurile. Vorbim de o infracțiune oribilă. Violul înseamnă dezumanizare. Nu avem voie să tăcem”, afirma Alina Gorghiu, în octombrie 2022, despre Bălășoiu, potrivit Digi24. Între timp, PSD-istul a ajuns să fie reevaluat.

Nici Opoziția nu se lasă

AUR a recuperat-o pe Ramona Ioana Bruynseels, candidată la Primăria Sectorului 1. Fosta vicepreședintă a Partidului Popular Umanist Liberal (partid fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu), Ramona Ioana Bruynseels a demisionat imediat după prezidențialele din 2019. Aceasta a intrat în ReStart România, pentru ca în câteva luni să revină în PUSL și apoi să plece la AUR.

Ramona Ioana Bruynseels. Foto: Facebook

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru este candidatul AUR la Primăria Iași. Ciuhodaru este un veteran al traseismului politic. În 2008, a ajuns deputat pe listele PSD, pentru ca în 2011 să treacă la Partidul Conservator, iar spre finalul anului să fie independent.

Al doilea mandat de deputat l-a avut din partea PPDD, partid fondat de Dan Diaconescu, Ciuhodaru părăsind formațiunea în aprilie 2015, când a mers la UNPR-ul lui Gabriel Oprea, unde a rezistat doar un an, până la revenirea în PSD, partid care l-a adus din nou în Parlamentul României. Dat fiind că nu mai era agreat de PSD-iști, Ciuhodaru s-a orientat spre AUR, dar nu pentru europarlamentare, ci pentru Primăria Iași.

Garcea pentru Olt

Mugur Mihăescu (cunoscut și ca Garcea sau Leana lui Pârțag, de la Vacanța Mare), actor și antreprenor, va candida la șefia Consiliului Județean Olt, din partea AUR. Primul partid prin care a trecut Mihăescu este Partidul Verde, pentru ca apoi să treacă la Uniunea Națională pentru Progresul României, condus de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Apoi, actorul a fost luat consilier de Gabriela Firea (PSD), în mandatul său la Primăria Capitalei, când acesta era responsabil de relația între municipalitate și Centrul Istoric al Bucureștiului.

Mugur Mihăescu. Foto: aurnews.ro

Și propunerea AUR pentru șefia CJ Teleorman e deja la al doilea partid. Gabriel Florea și-a mai încercat norocul și în Partidul România Unită, filială pe care a condus-o în urmă cu aproape zece ani și din partea căruia a candidat la parlamentarele din 2016.

PNȚCD, ANR, PLUS, PMP și AUR

Un excelent traseist politic este și Avram Fițiu, numărul 21 pe lista de la europarlamentare a AUR. În 2014, Fițiu era în PNȚCD. Doi ani mai târziu, candidatul AUR de acum candida la Camera Deputaților în Cluj, din partea Alianța Noastră pentru România (ANR), partid fondat de Marian Munteanu. Inginerul horticol, care a fost coleg de facultate cu Dacian Cioloș, a trecut și prin PLUS, odată cu înființarea acestui partid, pentru ca în 2020 să schimbe tabăra, la PMP. Ultima oprire e la AUR, partidul condus de George Simion.

În cazul Alianța Dreapta Unită, candidatul pentru Primăria Iași este Marius Bodea, care a încercat, fără succes, să câștige funcția și în 2020. Bodea a trecut în 2020 la USR, după ce liberalii nu au vrut să-l susțină în lupta pentru postul de edil al Iașiului.

Urmărește-ne pe Google News