Ce alimente se pot congela?
Toate alimentele se pot congela, dar nu orice aliment poate fi congelat în stare proaspătă. Unele alimente necesită o pregătire prealabilă pentru a se păstra cât mai bine.
Pregătirea pentru congelare
Asigură-te că alimentele pe care doreşti să le congelezi sunt “în cea mai bună formă”, fără semne de alterare. Bacteriile nu se înmulţesc în alimentele congelate, însă dacă un aliment este contaminat cu mucegaiuri sau bacterii, acestea vor deveni active la dezgheţare.
Congelarea cărnii e simplă
Carnea se poate congela crudă sau gătită. Carnea crudă se spală, se porţionează în funcţie de necesităţi şi se ambalează. Peştele crud se curăţă şi se eviscerează înainte de congelare. Friptura se congelează mai bine în sos, altfel devine uscată.
Cum procedezi cu legumele
Legumele şi zarzavaturile trebuie iniţial opărite, pentru a-şi păstra mai bine textura, culoarea şi aroma. Acest procedeu se numeşte blanşizare şi constă în introducerea legumelor (şi a unor fructe cum ar fi merele sau perele) în apă fiartă pentru câteva minute. Timpul de blanşizare diferă de la o legumă la alta. De exemplu, pentru mazăre acesta este de un minut, pentru fasole – două minute, broccoli şi morcovi – trei minute. Apoi legumele se răcesc, se usucă complet şi se ambalează în pungi din plastic din care se scoate aerul.
Cum procedezi cu fructele
Alege pentru congelare fructe coapte, sănătoase şi proaspăt culese. Spală-le sub jet de apă rece, apoi usucă-le bine. Fructele întregi (fructe de pădure, cireşe) sau tăiate bucăţele (banane, caise, piersici) se aşază în rânduri, separate, pe o tavă care se introduce în congelator. O dată congelate le poţi aşeza în pungi din plastic. Deşi această metodă necesită mai mult timp, dă cele mai bune rezultate. Fructele nu se vor lipi între ele, iar la dezgheţare vor fi mai ferme şi mai uşor de manevrat.
ATENŢIE
Unele fructe îşi pot schimba culoarea în procesul de congelare, primind o tentă maronie.
Unele gospodine preferă să congeleze cireşele şi vişinele cu sâmburi, pentru a le păstra mai tari.
Căpşunele şi strugurii se pot înmuia foarte tare la decongelare, datorită conţinutului mare de apă.
E bine de ştiut…
În timpul congelării, alimentele îşi măresc volumul.
Nu umple recipientele şi sertarele până la refuz.
Etichetează fiecare pachet şi notează cantitatea sau numărul de porţii.
Legumele se pot găti fără decongelare. l Pâinea feliată se poate prăji congelată.
Decongelarea nu trebuie făcută brusc. Decongelează în frigider sau în apă rece.
NU recongela!