UPDATE ora 21.00 Din conducerea ALDE mai fac parte, în Biroul Politic Executiv, 17 vicepreşedinţi și 16 membri, dar și 12 membri supleanţi. Celălalt copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, nu a participat la congres, el declarând că forul este „nestatutar organizat şi serveşte interesului unui singur om”.
Noii vicepreședinți ai partidului sunt: Grațiela Gavrilescu (796 voturi), Terodor Meleșcanu (782 voturi), Andrei Gerea (767 voturi), Varujan Vosganian (742 voturi), Constantin Avram (711 voturi), Steluța Cătăniciu (687 voturi), Toma Petcu (677 voturi), Ovidiu Silaghi (658 voturi), Alexandru Băișanu (625 voturi), Ioan Țintean (611 voturi), Mihai Niță (584 voturi), Marian Cucșa (573 voturi), Mircea Moloț (569 voturi), Ion Cupă (560 voturi), Nicolae Nasta (533 voturi) și Dumitru Lovin (506 voturi).
Conform votului exprimat de participanții la Congresul ALDE, din Biroul Politic Executiv fac parte în calitate de membri: Daniel Chițoiu (501 voturi), Dian Popescu (490 voturi) , Mircea Minea (471 voturi), Viorel Ilie (457 voturi) , Viorel Palașcă (438 voturi) , Octavian Popa (434 voturi), Ioan Ciugulea (424 voturi), Cornelia Negruț (415 voturi), Cristian Dima (411 voturi), Jean Tucan (401 voturi), Ionel cel Mare (395 voturi), Ică Florică Calotă (365 voturi), Ioan Lazăr (337 voturi), Remus Borza (336 voturi), Radu Cojocaru (326 voturi), Marius Mateescu (297 voturi) și Cătălin Harnagea (295 voturi).
Biroul Politic Executiv îi mai cuprinde, ca membri supleanți, pe Liliana Mincă (289 voturi), Ioan Asaftei (286 voturi), Mihăiță Calimente (273 voturi) , Petru Ehegartner (260 voturi), Bogdan Trifan (260 voturi), Ionela Kovacs (250 voturi), Corin Penciuc (240 voturi), Simona Brătulescu (190 voturi), Scarlat Iriza (182 voturi), Ion Adrian Moldoveanu (174 voturi), Ionică Anuțoiu (170 voturi) și Petre Ionel (154 voturi).
Întrebat de ce nu a fost prezent nimeni de la PSD la lucrările Congresului ALDE şi de ce nu au transmis nici măcar un mesaj video, precum cei de la UDMR, Tăriceanu a spus că social-democraţii au un program „foarte, foarte încărcat”.
„Cred că trebuie să ţineţi cont că toţi avem un program foarte, foarte încărcat care este marcat de angajamentele pe care ni le-am luat şi în acest fel trebuie intrepretat şi nici într-un alt fel”, a răspuns Călin Popescu Tăriceanu.
UPDATE 22 aprilie, ora 8.40 ALDE își alege sâmbătă președintele unic, Călin Popescu Tăriceanu fiind unicul candidat pentru șefia partidului. La lucările Congresului participă aproximativ 1.000 de delegaţi din cele 47 de filiale ale partidului.
De asemenea, vor mai fi aleși cei 33 de membri ai Biroului Politic Executiv, structura de conducere a ALDE, din care 17 sunt vicepreşedinţi, iar 16 membri. De asemenea, vor mai fi aleşi 12 membri supleanţi.
Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, de la tribuna congresului formaţiunii, că îl „doare” faptul că fostul său partener din conducerea partidului, Daniel Constantin, se află printre cei care atacă din interior ALDE şi că ”trădarea” acestuia reprezintă un episod trist, dar încheiat.
El a a criticat de la tribuna congresului formaţiunii, ”abuzurile” unor instituţii de forţă ”mascate” în lupta anticorupţie, făcând o paralelă între perioada comunistă, când ”aveam binomul Ceauşescu şi Lenuţa” şi perioada actuală când, ”am fost în pericol să avem alt binom, Coldea şi Codruţa”.
”Suntem la o răscruce de drumuri. Faptul că astăzi sunt demascate sute de cazuri de abuzuri similare cu cele comise împotriva Marianei Rarinca. Nu garantează că ele nu se vor repeta. În comunism ştiţi că aveam un binom: Ceauşescu şi Lenuţa. în 2015 am fost în pericol să avem alt binom, pe Coldea şi Codruţa”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
El a explicat că în 2017 se pare că ”acest pericol a scăzut semnificativ”, dar totuşi are zeci de întrebări legate de implicarea unor personaje cheie în viaţa politică şi democratică, ”care au creat în România un sistem de putere paralel, democratic, nelegitim şi corupt”.
UPDATE ora 14.50 Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat, vineri, candidatura la șefia unică a ALDE. El nu a dorit să comenteze anunțul lui Daniel Constantin privind convocarea nestatutară a Congresului.Tăriceanu a declarat în deschiderea lucrărilor Congresului ALDE, că această formaţiune poate deveni, după alegerile din 2020, principala forţă politică de centru-dreapta.
„Programul de guvernare este unul foarte ambiţios, dar realizabil şi sunt convins că dacă vom reuşi să şi comunicăm cel puţin la fel de bine pe cât o să facem în mod concret, pe cât vom fi capabili să aducem la cunoştinţa cetăţenilor, a votanţilor noştri măsurile pe care le adoptăm, proiectele pe care le realizăm, am convingerea că în anul 2020, la viitoarele alegeri, vom ajunge să ne consolidăm, să creştem rezultatul pe care l-am avut anul trecut în decembrie şi să obţinem cu mult mai mult, astfel încât să devenim principala forţă de centru-dreapta din România. Aceasta este ambiţia mea şi trebuie să fie ambiţia noastră a tuturor”, a afirmat Tăriceanu.
Europarlamentarul Norica Nicolai le-a prezentat delegaţilor veniţi la congres principalele modificări ale statutului partidului, spunându-le acestora că membrii ALDE care vor lăuda activitatea altor formaţiuni politice nu vor mai fi excluşi din partid, motivând că astfel au inventat ”normalitatea în politică”.
Principalul punct de pe ordinea de zi a congresului de vineri a fost votarea noului statut al formaţiunii.
Sâmbătă, începând cu ora 10:00, în cea de-a doua zi a congresului ALDE, va fi aleasă noua conducere a formaţiunii şi vor fi votate trei rezoluţii şi moţiuni, una vizând economia, cealaltă situaţia politică, iar a treia statul de drept.
UPDATE ora 14.00 Copreședintele ALDE Daniel Constantin a anunţat că nu va participa la congresul de vineri şi sâmbătă, despre care spune că este nestatutar, fiind convocat de ”aripa Tăriceanu”.
”Astăzi, ceea ce ar fi trebuit să fie o zi în care ALDE să iasă întărit, a fost transformată într-o zi în care abuzul primează în faţa democraţiei interne. Nu voi participa la un congres convocat în mod nestatutar, pentru a servi interesului unui singur om. Mi-aş fi dorit ca la congres să le mulţumesc tuturor membrilor ALDE care au muncit cu adevărat pentru ca partidul să fie astăzi în parlament şi la guvernare. O voi face însă de fiecare dată când mă voi întâlni cu ei”, a scris Daniel Constantin pe Facebook.
El mai spune că are, în mod special, preţuire pentru cei din Partidul Conservator pe care l-a reprezentat vreme de şapte ani în calitate de preşedinte.
”Am preluat conducerea PC în 2010, când partidul avea numai 4 parlamentari, iar în 2012 am ajuns să avem 21 de reprezentanţi în parlament. Din aceşti 7 ani, Partidul Conservator a fost reprezentat în actul de guvernare timp de aproape 4 ani, prin oameni competenţi, valoroşi, care au demonstrat profesionalism în exercitarea funcţiilor publice. Sunt bucuros că, spre deosebire câţiva colegi care spun astăzi ca „ei sunt ALDE” şi care vor candida la funcţii de conducere, eu am făcut parte dintr-un singur partid toată viaţa mea politica!”, a mai scris Constantin pe pagina personală de Facebook.
Este al doilea Congres al ALDE, după cel de constituire a formaţiunii prin fuziunea dintre Partidul Liberal Reformator (PLR) şi Partidul Conservator (PC) din 19 iunie 2015, când Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu au devenit copreşedinţi ai formaţiunii.
În prima zi a congresului se votează modificările la statut şi sâmbătă principalele două puncte pe ordinea de zi vor fi dezbaterea şi adoptarea unor moţiuni şi rezoluţii în prima parte şi, după aceea, votul pentru conducerea organismelor statutare. Anunțul a fost făcut la Senat, de copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.
Interesant este că până în acest moment nu s-a anunțat nicio candidatură la șefia unică a partidului. Călin Popescu Tăriceanu a precizat că”aşteaptă ultima clipă”.
Daniel Constantin dorește anularea fuziunii dintre PC și PLR
Este așteptată și o mișcare din partea copreședintelui ALDE Daniel Constantin, care anunța, recent, că fuziunea PC cu PLR a fost un eşec din cauza copreşedintelui Călin Popescu Tăriceanu.
„Fuziunea care a dus la formarea ALDE a fost un eşec din cauza lui Tăriceanu, care a pus pe primul loc interesul sau şi al apropiaţilor săi, în defavoarea unei construcţii politice serioase”, spunea Daniel Constantin, adăugând că va merge mai departe cu ”procesul pentru anularea fuziunii dintre PC şi PLR”. În plus, el a atacat în recurs decizia Tribunalului privind congresul ALDE, după ce Tribunalul a dat dreptate în primă fază celor de la ALDE.
”În continuare există un proces pe rolul instanţei, un proces pe fond, care trebuie judecat şi care va spune în final dacă comportamentul lui Tăriceanu şi deciziile acestuia sunt democratice sau abuzive, aşa cum am susţinut şi susţin în continuare”, a scris Daniel Constantin pe Facebook.
Tribunalul Bucureşti a decis joi, 13 aprilie 2017, să respingă contestaţia pe care Daniel Constantin şi cei câţiva apropiaţi ai acestuia au depus-o pentru suspendarea Congresului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE). În consecinţă, Congresul ALDE se va desfăşura, conform programului stabilit de către Delegaţia Permanentă Naţională, în 21 – 22 aprilie.
ALDE a decis, recent, să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin. În locul lui, ALDE a propus-o la ministerul Mediului și ca vicepremier pe Grațiela Gavrilescu, care l-a înlocuit în Guvernul condus de Sorin Grindeanu.