Președintele Joe Biden și-a petrecut ultima parte a campaniei dinaintea alegerilor legislative de azi avertizându-i pe americani cu privire la ceea ce el consideră a fi riscurile unei victorii republicane în lupta pentru Congres.

Liderul de la Casa Albă a spus că se teme de un blocaj al activității guvernului, de reducerea finanțării serviciilor sociale și chiar de o posibilă prăbușire a democrației – în contextul unei scene politice și a unei Americi tot mai divizate.

Biden, scrie Washington Post, a evitat însă în mare măsură să discute despre mizele uriașe pe care acest scrutin le are pentru el însuși, pentru viitorul său și al președinției sale.

Atât din punct de vedere personal, cât și politic, alegerile reprezintă un eveniment important pentru Biden. Rezultatul ar putea determina dacă restul mandatului va oferi perspectiva adoptării unor măsuri suplimentare pentru îndeplinirea agendei sale sau va fi marcat de tot soiul de blocaje, inclusiv de anchete declanșate de republicani.

De asemenea, votul ar putea determina dacă Biden, care împlinește 80 de ani în această lună, mai are vreo șansă să își convingă propriul partid că este persoana potrivită pentru o nouă candidatură prezidențială în 2024.

Cei mai mulți analiști se așteaptă ca, pe fondul problemelor cu inflația, republicanii să preia majoritatea în Camera Reprezentanților, ceea ce înseamnă că Biden și Casa Albă ar putea fi vizați de o serie de anchete pe diferite teme.

Și mai sumbră pentru Biden este perspectiva în care democrații ar pierde Senatul. Lui Biden i-ar fi tot mai greu să numească judecători federali în funcție în același ritm și aproape imposibil să facă o nouă nominalizare pentru Curtea Supremă în care va apărea un post vacant.

Consilierii președintelui au insistat asupra faptului că decizia sa de a candida sau nu la realegere nu va fi afectată de rezultatele de marți, dar o victorie republicană zdrobitoare ar putea pune imediat la îndoială capacitatea lui Biden de a guverna.

„Dacă Biden poate păstra un Senat (cu control) democrat, atunci va fi în situația de a candida pentru realegere (în 2024)”, a declarat pentru Washington Post Douglas Brinkley, istoric prezidențial la Rice University.

„Însă dacă vom avea un val roșu și republicanii vor câștiga Congresul și Senatul, atunci va exista o așteptare pentru ca Biden să nu fie candidatul partidului”, a adăugat acesta.

Contestații și blocaje

În vreme ce republicanii sunt favoriți ai alegerilor, situația postelectorală este greu de prevăzut în acest moment. Mulți candidați republicani au refuzat, spre exemplu, să spună dacă vor accepta rezultatul alegerilor în cazul unei înfrângeri, ceea ce ridică perspectiva unui val de contestații în întreaga țară.

Cultura negaționismului electoral pe care Donald Trump a susținut-o ar putea ridica probleme. Fostul președinte i-a încurajat anterior pe candidații republicani să declare victoria dacă sunt în avantaj în timp ce voturile sunt încă în curs de numărare, lucru care ar putea provoca haos.

Unii oficiali republicani au început să conteste deja mii de buletine de vot în statele- cheie, invocând fraude electorale sau folosind detalii tehnice pentru a cere anularea voturilor prin corespondență.

Săptămâna trecută, Biden a folosit un discurs ținut în prime-time pentru a denunța violența politică și intimidarea alegătorilor. De asemenea, el i-a încurajat pe americani să aibă răbdare în timpul numărătorii voturilor, chiar dacă stabilirea câștigătorilor va fi un proces de durată.

„Acestea sunt primele alegeri de la evenimentele din 6 ianuarie, când mulțimea înarmată și furioasă a luat cu asalt Capitoliul SUA”, a spus Biden. „Mi-aș dori să pot spune că asaltul asupra democrației noastre s-a încheiat în acea zi, dar nu pot”, a adăugat el.

În tot acest timp, Biden va fi într-o călătorie de o săptămână în Asia, unde va participa la trei summituri.

Oficialii Casei Albe au respins întrebările privind decizia lui Biden de a părăsi țara atât de curând după închiderea urnelor, afirmând că acesta poate fi președinte de oriunde din lume. Ei au mai precizat că reuniunile la care participă Biden au fost programate cu mult timp în urmă.

Planurile republicanilor

Ce va urma dacă republicanii se impun, așa cum este de așteptat, în alegeri este ceva mai clar. Liderii republicani au promis, spre exemplu, să lanseze imediat o serie de investigații dacă vor prelua puterea, anchete care să îi vizeze pe președinte și pe membrii cabinetului său.

Liderul minorității republicane, Kevin McCarthy, care își propune să devină președinte al Camerei, a declarat că colegii săi vor folosi o eventuală majoritate în Congres pentru a ancheta retragerea haotică a lui Biden din Afganistan, modul în care președintele a gestionat imigrația la granița de sud și metodele de investigare ale Departamentului de Justiție.

De o anchetă prioritară ar putea fi vizat și fiul lui Biden, Hunter.

Republicanii l-au acuzat în mod public pe Hunter Biden că ar fi o amenințare la adresa securității naționale. Acesta și-a afirmat nevinovăția, recunoscând în același timp că este investigat de Departamentul de Justiție și că nu a fost încă acuzat de nicio infracțiune.

Unii au amenințat cu punerea sub acuzare a președintelui sau a înalților săi oficiali – deși președintele s-a întrebat care ar fi motivul.

În plus, republicanii au lansat deja planuri pentru a bloca legile care stabilesc cadrul finanțării guvernului sau care cresc limita de îndatorare, ceea ce ridică perspectiva unui blocaj politic și a unor turbulențe financiare.

Biden a promovat mai multe legi majore în primii doi ani de mandat, dar alte astfel de victorii vor fi dificile dacă republicanii vor prelua majoritatea în Camera Reprezentanților.

Liderii republicani susțin că majoritățile republicane din cele două camere ale Congresului sunt necesare pentru a opri cheltuielile uriașe ale lui Biden, despre care spun că au stimulat inflația, și pentru a ține în frâu politicile sale haotice.

Ei au respins criticile acestuia pe tema democrației. „Președintele Biden este disperat să schimbe subiectul de la inflație, criminalitate și granițe deschise”, a scris recent pe Twitter liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell.

„Acum pretinde că democrația funcționează doar dacă partidul său câștigă. Ce prostie!”, a spus el.

Mai este Biden un candidat viabil? Unii democrați se îndoiesc

Pe fondul anxietății, unii democrați au început deja să pună sub semnul întrebării capacitatea lui Biden de a-l învinge pe Trump a doua oară, iar aceste semne de întrebare vor deveni tot mai clare dacă partidul președintelui va suferi o înfrângere zdrobitoare în alegeri.

Trump și președintele Barack Obama au avut o facțiune loială de susținători entuziaști care i-a ajutat să treacă peste eșecurile din primele lor alegeri de la mijlocul mandatului. Biden, scrie Washington Post, nu are o astfel de bază de fani.

Unii democrați au sugerat că pierderea Camerei, oricât de devastatoare ar fi, ar putea avea un avantaj politic. Obama și fostul președinte Bill Clinton au avut amândoi rezultate dezastruoase în primele lor alegeri parțiale, dar au avut ulterior succes în campaniile de realegere, folosindu-se de lipsa de popularitate a republicanilor.

Mulți dintre republicanii care ar putea intra acum în Camera Reprezentanților – adepți ai teoriilor conspirației, susținători ai interzicerii avortului – ar fi ținte și mai ușoare ale atacurilor.

În timp ce președintele și aliații săi și-au exprimat public încrederea că ar putea depăși așteptările în alegeri, ei au început, de asemenea, să pregătească publicul pentru un rezultat mai puțin favorabil.

„Dacă pierdem Camera și Senatul, vor fi doi ani oribili”, a declarat vineri Biden la o strângere de fonduri în Chicago.

Evident, președintele va avea suficiente prerogative în continuare. Biden ar putea să se opună prin veto legislației inițiate de republicani, dar i-ar fi mai greu să blocheze planurile republicane de a-l investiga pe fiul său, Hunter, ceea ce unii lideri republicani spun că ar fi o prioritate absolută.

Complicând enorm lucrurile pentru Biden, Trump a sugerat din ce în ce mai clar că își va anunța o nouă candidatură în câteva zile, forțându-l pe președinte să răspundă.

Trump, ajuns și el la vârsta de 76 de ani, ar putea încerca să profite de impulsul unei victorii a republicanilor în alegeri, demarând imediat campania electorală proprie după ziua de marți.

Aliații lui Biden cred că o a treia candidatură a lui Trump ar fi bună pentru liderul democrat, deoarece ar îndepărta atenția de la orice rezultate negative în alegeri și le-ar reaminti alegătorilor diferențele puternice dintre cei doi politicieni și partidele lor.

Consilierii lui Biden au remarcat faptul că multe dintre politicile sale, de la o lege istorică privind infrastructura la reducerea costurilor medicamentelor pe bază de rețetă și ștergerea sau reducerea creditelor studențești, sunt în general populare.

Dar ei au recunoscut discret în același timp că istoria le este în general potrivnică și că problemele războiului din Ucraina și cele generate de inflație fac ca mediul politic actual să fie dificil.

Ei au afirmat totuși că nici rezultatele alegerilor și nici un anunț al lui Trump nu vor afecta decizia lui Biden. „Va candida pentru că el crede că există o muncă mai importantă de făcut”, a declarat un consilier, vorbind sub protecția anonimatului.

Totuși, o înfrângere urâtă ar putea pune sub semnul întrebării perspectivele politice ale lui Biden, a subliniat Brinkley, istoricul prezidențial făcând referire la vârsta președintelui și la intensitatea atacurilor partizane și personale cu care acesta s-ar confrunta din partea unui Congres republican.

„Dacă ar fi o figură mai tânără și mai vibrantă, ar putea fi capabil să facă față”, a spus Brinkley. „Dar nu este așa”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News