UPDATE 13.50: Întrebat de jurnaliști despre suspiciunile de plagiat și dacă ia în considerare o demisie, în cazul în care autoritățile decid că e vorba de plagiat, Nicolae Ciucă a răspuns:

„Mai întâi de toate, nu am plagiat. Mi-am terminat teza între anii 1988-2001. Am susţinut-o în anul 2003, pentru că în anul 2002 am fost în misiune în teatrul de operaţii. Iar în momentul de faţă, lăsăm instituţiile să-şi prezinte concluziile asupra acestui subiect, după care voi lua o decizie”.

UPDATE 13.30: Premierul Nicolae Ciucă este noul președinte al PNL. Acesta a primit 1.060 de voturi „pentru” dintr-un total de 1.120 de voturi exprimate. 60 de voturi au fost anulate.

Noul președinte a urcat pe scenă alături de o parte dintre susținători și a mulțumit liberalilor pentru vot. Apoi s-a adresat tinerilor:

„Mulțumesc tinerilor, am văzut mulți astăzi, am stat de vorbă cu ei. Tot ce facem noi astăzi le este destinat. Rostul nostru și direcția noastră de care am vorbit astăzi nu sunt pentru noi, sunt pentru ei. Ei, tinerii, trebuie să fie cei care se vor mândri că au preluat de la noi o țară stabilă și o țară puternică și le spunem de pe acum că au datoria să o ducă mai departe mai bine decât am făcut-o noi”, a spus Nicolae Ciucă în discursul din încheierea congresului.

UPDATE 13.00: Votul s-a încheiat, începe numărătoarea voturilor.

UPDATE 11.58: Moment de reculegere pentru Ucraina, înainte de discursul lui Nicolae Ciucă, în care le mulțumește liderilor PNL pentru susținere. „Forța partidului este dată de primari și consilieri, de președinții consiliilor județene, de senatori și deputați, dar mai ales, de toți membrii PNL și de votanții noștri. Nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experiență politică și nici nu vreau să par ceea ce nu sunt. Dar cu siguranță niciodată nu mă voi lăsa prizonier. Sunt pregătit să-mi asum această funcție.”

Nicolae Ciucă a vorbit și despre situația din Ucraina și modul în care s-au mobilizat românii pentru a-i ajuta pe refugiați. El a dat asigurări că România va ajuta în continuare Ucraina, care se confruntă cu „un război ilegal și neprovocat”.

Ciucă i-a mulțumit în absență lui Florin Cîțu, cel care a părăsit sala: „Dați-mi voie să îl salut pe președintele Senatului, Florin Cîțu, și să îi mulțumesc pentru tot ce a făcut bine pentru Partidul Național Liberal”.

UPDATE 11.45: Rareș Bogdan, de asemenea fost susținător al lui Cîțu, a ținut un discurs despre „ce înseamnă PNL” azi.

„Trăim o perioadă complicată și trebuie să luăm deciziile potrivite. PNL are o misiune istorică. Am ieșit la suprafață din pandemia de COVID. Am avut o situație complicată în criza energetică. Și am făcut față. Acum, trebuie să facem față unei noi provocări, o situație nouă pentru țara noastră, de securitate.

Avem oportunități. România este pe locul 4 la cea mai puțin dependentă dintre țările UE de gazul rusesc. Deci, putem sta liniștiți pe gazul românesc. Avem o situație diferită la cereale, avem fabrici funcționale de floarea soarelui. Avem avantajul petrolului, scoatem 35% din ce folosim zilnic din subsolul național. Suntem într-o situație diferită și avem și bani din PNRR. Haideți să jucăm pe încredere”, a spus prim-vicepreședintele PNL.

Florin Cîțu, care a venit după ce a început Congresul, s-a ridicat și a plecat din sală chiar în timp ce Rareș Bogdan își susținea discursul. Alături de Cîțu a plecat și fostul ministru al Digitalizării, Florin Roman.

Video: Cristian Otopeanu / Libertatea

UPDATE 11.20: Gheorghe Flutur, care l-a susținut și pe Florin Cîțu la șefia PNL, ține un discurs de la tribuna Congresului: 

„Dragi colegi, a ne asuma că se poate și mai bine este o virtute pe care PNL a pus-o în valoare în aceste zile. Sunt lucruri care trebuie din mers îmbunătățite. Sunt crize care nu erau acum șase luni și care ne obligă să îmbunătățim. Da, suntem în măsură să schimbăm în bine din mers. Eu, care am fost alături de cealaltă moțiune, am să am o abordare scurtă și la obiect. O să vedeți în moțiunea domnului Ciucă – sunt două direcții mari. Care este strategia pentru dezvoltarea României și care este direcția partidului. PNL este fidel programului de coaliție. Trebuie să fim colegi, parteneri, dar cu drepturi egale. Trebuie să susținem coaliția”, a spus prim-vicepreședintele PNL.

Florin Cîțu și Nicolae Ciucă | Foto: Inquam Photos / George Calin

Flutur enumeră câteva dintre prevederile moțiunii lui Ciucă:

  • „Răspuns rapid la vulnerabilitățile oamenilor. O să anunțe domnul Ciucă măsurile.
  • Recuperarea decalajelor. Atât dintre județe și regiuni, cât și dintre România și celelalte țări. Trebuie să ajungem într-un timp scurt la media europeană.
  • Programele pe sănătate, spitalele, infrastructura, învățământ, programele pe care le așteaptă primarii.”
Florin Cîțu: „Am regretul că nu m-am dat la o parte când s-a făcut alianța”

Florin Cîțu, întrebat dacă se simte confortabil: „E politică. Suntem în politică. Eu sunt în PNL, am spus de atâtea ori că am venit aici pentru idei, pentru valori. Oamenii mai intră, mai ies din partid, din politică, eu sunt aici.”

Mesajul fostului lider PNL pentru Ciucă: „Să nu uite de electoratul liberal. Noi suntem aici pentru că am fost votați de oameni. Acesta este testul. Dacă situația se înrăutățește, înseamnă că colegii mei au greșit.”

UPDATE ora 11.00: Nicolae Ciucă a venit la congres alături de Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode. Premierul a făcut scurte declarații:

„Partidul va vota moțiunea pe care am depus-o. Uniți pentru o Românie puternică. Sper ca prin acest demers, PNL să-și găsească echilibrul. Nu suntem într-o situație simplă, dar am convingerea că ne vom găsi un rost și o direcție. Cel mai important obiectiv pentru noi este să guvernăm țara. Sunt convins că aleșii locali, liderii filialelor județene, se vor întoarce acasă și se vor ocupa de administrarea comunelor, orașelor, iar noi, de aici, ne vom ocupa de administrarea țării. Cetățenii români s-au săturat de gâlceavă și de toate aceste discordii care apar în spațiul public. Important e sa avem stabilitatea necesară să putem guverna țara”.

UPDATE ora 10.15: Liberalii au început să se adune în sala Alexandru Ioan Cuza de la Palatul Parlamentului, unde are loc congresul.

Foto: Eli Driu

Potrivit desfășurătorului, liberalii își aleg noul președinte în sala Alexandru Ioan Cuza, de la Palatul Parlamentului, într-un congres care începe la ora 11.00 și ia sfârșit la ora 13.00, când se termină procedura de vot.

În deschidere, vor avea loc 6 discursuri. Este vorba despre cei patru prim-vicepreședinți ai PNL, urmați de europarlamentarul Dan Motreanu și de premierul Nicolae Ciucă, unicul candidat la șefia Partidului Național Liberal.

Ordinea discursurilor la congresul PNL:

  • Gheorghe Flutur – 5 minute
  • Lucian Bode – 5 minute
  • Rareș Bogdan – 5 minute
  • Iulian Dumitrescu – 5 minute
  • Dan Motreanu – 5 minute
  • Nicolae Ciucă – 15 minute

La congres a fost propusă prezența a 1.300 de delegați, dintre care „617 delegaţi de drept, 683 delegaţi aleşi”, potrivit președintelui interimar al partidului, Gheorghe Flutur.

Prin comparație, la congresul organizat la Romexpo în septembrie 2021, în urma căruia Florin Cîțu a preluat șefia partidului, au participat peste 5.500 de delegați de la toate filialele liberale din țară.

Nicolae Ciucă, singurul candidat la șefia PNL

Unic candidat pentru șefia PNL, Ciucă a anunțat pe 6 aprilie, într-o declarație de presă susținută la sediul din Modrogan, că obiectivul său este „întărirea partidului și pregătirea alegerilor” din 2024, precizând că PNL „poate ajunge cel mai mare partid din România”.

Pentru a ajunge președinte PNL, el a primit o derogare. Statutul PNL prevede că o condiție obligatorie este ca vechimea în partid să fie de cel puțin 5 ani, iar șeful Executivului nu îndeplinea acest criteriu, fiindcă s-a înscris în PNL în octombrie 2020.

Cîțu participă la congres, dar nu spune cum va vota

Fostul lider al liberalilor, Florin Cîțu, a precizat vineri, 8 aprilie, că participarea la congres este „o obligație”, însă a evitat să spună cum va vota moțiunea lui Nicolae Ciucă.

„Este o singură moţiune şi suntem obligaţi să participăm. Nu avem decât să votăm. Dacă nu votăm, nu avem preşedinte, este o singură moţiune şi trebuie să o votăm toţi”, a precizat Florin Cîțu, într-o declarație de presă la Senat, potrivit Agerpres.

„Eu nu vă spun cum voi vota eu, dar vă spun că trebuie să votăm, altfel nu avem ce face”, a completat fostul președinte liberal.

Decizia de a organiza un congres extraordinar vine după demisia lui Florin Cîțu de sâptămâna trecută, după șase luni de la numirea la șefia partidului. Aceeași echipă care l-a susținut să câștige în fața lui Ludovic Orban începuse să ceară înlocuirea sa cu Nicolae Ciucă.

Funcția de președinte interimar al PNL a fost preluată de Gheorghe Flutur, iar cea de secretar general al partidului a fost preluată de ministrul de Interne Lucian Bode, după demisia lui Dan Vîlceanu, unul dintre apropiații lui Cîțu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News