Liderul de la Viena este principalul opozant al intrării României în spațiul de liberă circulație.
„Sigur că mi-ar place foarte mult ca, în momentul când veţi face emisiuni, probabil, cu toţi cei 13 şefi de stat şi de guvern care vin la Bucureşti (…) să putem să avem şi un anunţ excepţional. Nu ştiu dacă se va reuşi acest lucru. Nu ascund că lucrăm la asta, încercăm să obţinem o negociere, că, dacă tot vine Karl Nehammer şi îl vedem la faţă, măcar să vină şi cu un anunţ, să nu vină doar cu ideea de a-l înjura”, spus Rareș Bogdan.
La finalul anului trecut, Austria a aprobat aderarea României și Bulgariei la Schengen cu granițele aeriene și maritime.
Referindu-se la intrarea definitivă a țării noastre în spațiul de liberă circulație, europarlamentarul a afirmat că acest obiectiv poate fi atins în decursul anului 2024.
„Da, da, poate fi 2024 cu un anunţ prietenos făcut de liderii partidului de guvernământ din Austria, chiar la congresul de la Bucureşti (…) Nu vreau să creez aşteptare”, a declarat Rareș Bogdan.
Austria a blocat aderarea României la Schengen la Consilul JAI din decembrie 2022, invocând atunci criza migranților. Olanda a votat doar împotriva admiterii Bulgariei, dar România și țara vecină au fost evaluate împreună. Între timp, pe 21 decembrie 2023, Olanda a anunțat că renunță oficial la vetoul impus Bulgariei, iar pe 30 decembrie Austria a aprobat aderarea celor două țări cu granițele aeriene și maritime.
La Congresul PPE de la București sunt așteptați peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări.
Foto: Hepta