UPDATE ora 13.35: Ursula von der Leyen, actuala preşedintă a Comisiei Europene, a fost desemnată candidata PPE pentru un nou mandat la preşedinţia CE.
Candidatura ei a fost aprobată cu 400 de voturi pentru şi 89 împotrivă, din cele 489 de voturi valabil exprimate. Alte 10 voturi au fost anulate.
UPDATE ora 13.11: Partidul Popular European rămâne cea mai importantă forţă politică în Europa, a spus Klaus Iohannis, în discursul în Congresul PPE
„Sunt convins că acest congres va revalida valorile noastre democratice, care pun în centru libertatea, statul de drept şi demnitatea umană. Sunt sigur că vom găsi soluţii concrete pentru a ne proteja cetăţenii împotriva diverselor crize care nu ne-au ocolit deloc în ultimii ani, fie că vorbim de pericolele aduse de un război brutal care se desfăşoară chiar la graniţele României, fie că ne referim la necesitatea de a rămâne competitivi economic astfel încât nivelul de trai al oamenilor să se îmbunătăţească semnificativ”, a declarat Iohannis.
Iohannis a vorbit și despre „o criză de încredere între instituțiile UE”.
„Europa e un continent al păcii. Noi toți beneficiem de garanții de securitate, există o complementaritate între UE și NATO. UE și NATO nu au fost și nu sunt într-o competiție. Acest context complex în care ne aflăm vine cu riscuri suplimentare, precum o criză de încredere între instituțiile europene, care are și alte costuri: distanță tot mai mare între clasa politică și cetățenii europeni. Haideți să îi ascultăm cu atenție pe acești oameni, să ne asigurăm că înainte să le prezentăm proiecte electorale, noi știm care sunt realele preocupări ale cetățenilor noștri”, a spus Iohannis.
„Clasa politică europeană trebuie să dea dovadă de maturitate și să fie atentă la așteptările oamenilor. Tinerii vor să simtă clasa politică mai aproape de ei, să fie ascultați, să fie sprijiniți. Tinerii nu au nevoie de răspunsuri mecanice, vor soluții și spațiu de afirmare”, a completat Iohannis.
UPDATE 12.50: Karl Nehammer a susținut un discurs la Congresul PPE de la Bucureşti. Cancelarul austriac a vorbit despre invazia rusă în Ucraina, problema migrației ilegale și apărarea la granițele externe, dar n-a făcut nicio precizare despre extinderea spațiul Schengen.
UPDATE ora 12.00: UE trebuie să îşi crească semnificativ capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani, iar pentru asta este nevoie de sporirea cheltuielilor, a declarat joi Ursula von der Leyen, în discursul susţinut cu prilejul votului pentru desemnarea ei drept candidată a PPE la preşedinţia Comisiei Europene, citată de Agerpres.
„Scopul nostru comun ar trebui să fie foarte clar. Trebuie să ne creştem semnificativ capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani. Iar în centrul acestui lucru trebuie să fie un principiu simplu. Europa trebuie să cheltuiască mai mult, Europa trebuie să cheltuiască mai bine şi Europa trebuie să cheltuiască bani europeni. Iar acest lucru ne va ajuta să acoperim nevoia urgentă de a reconstrui, reface şi moderniza forţele armate ale statelor membre. Şi să susţinem în continuare Ucraina”, a afirmat Ursula von der Leyen.
***
Știrea inițială: Discuțiile despre viitorul Uniunii Europene continuă în a doua zi a Congresul celui mai mare grup politic din Parlamentul European, popularii europeni. Președintele PPE, Manfred Weber, va ține un discurs și va prezenta candidatul desemnat, Ursula von der Leyen. Va urma discursul ei și apoi va începe votul.
Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este singura care s-a înscris în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Popular European la preşedinţia executivului UE.
Potrivit programului oficial al Congresului, cancelarul austriac Karl Nehammer va ajunge în România și va vorbi în fața liderilor europeni.
Karl Nehammer va fi primit astăzi și de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, iar cancelarul austriac va avea discuții și cu premierul Marcel Ciolacu, inclusiv despre aderarea României la Schengen.
De asemenea, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola va urca pe scenă spre final, iar președintele Klaus Iohannis va încheia discursurile.
Ce s-a întâmplat în prima zi a Congresului PPE
- Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a reiterat angajamentul partidului său față de valorile proeuropene și a subliniat importanța continuării tradiției liberale pentru viitorul României.
- Partidul Popular European a cerut în Congresul de la Romexpo un transfer al solicitanților de azil către țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, în încercarea de a reduce presiunea migrației asupra statelor membre UE.
- Câteva sute de susținători ai partidului AUR au protestat în fața centrului Romexpo. Ei au scandat „Ursula, nu uita, România nu te vrea!” și, la un moment dat s-au îmbrâncit cu jandarmii.
- Delegația austriacă s-a răzgândit și nu a mai votat împotriva manifestului PPE prin care se cerea intrarea completă a României în Schengen.
Cel mai important moment al primei zilei Congresului a fost cel în care, în prezența Ursulei Von der Leyen și a Robertei Metsola, delegația austriacă nu a mai votat contra manifestului electoral PPE care cere aderarea terestră a României la Schengen.
Inițial, partidul ÖVP condus de cancelarul austriac Karl Nehammer anunțase că va respinge manifestul PPE din cauza unor aspecte considerate linii roșii, inclusiv extinderea Schengen.
Decizia a fost salutată de președintele PNL, Nicolae Ciucă, care a transmis că răzgândirea delegației austriece reprezintă „o victorie pentru România”.
Mai devreme, în cadrul conferinţei de presă comune susţinute în deschiderea Congresului, Manfred Weber a afirmat, că PPE susţine aderarea completă a României la spaţiul Schengen pentru că respectă toate criteriile. Cu toate acestea, el a recunoscut că există opinii divergente în cadrul Partidului Popular Austriac (ÖVP), caracterizând situația ca fiind o „provocare austriacă”.
România va cere să intre în Schengen şi terestru, în prezența lui Nehammer
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că în documentul final al Congresului Partidului Popularilor Europeni se va solicita ca România să devină membru cu drepturi depline al Spaţiului Schengen, adică și cu frontierele terestre, lucru respins de Austria.
„Ceea ce doresc să subliniez este că nu va fi vorba doar despre o declaraţie prietenoasă, ci va fi o cuprindere în documentul final al Congresului prin care se solicită ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră a spaţiului Schengen”, a afirmat Ciucă, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele PPE Manfred Weber, potrivit Agerpres.
Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea