UPDATE 14.05.2017 Actualul președinte al Uniunii Salvați România, Nicușor Dan a fost realesîn fruntea formațiunii, votul pentru alegerea conducerii având loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Potrivit unui comunicat al USR, Nicuşor Dan a fost reales în funcţia de preşedinte al partidului cu 173 de voturi, fiind urmat de Emanuel Ungureanu (61 voturi), Şerban Marinescu (14 voturi) şi Cornelia Florina German (3 voturi).

Statut USR: Funcția de Președinte poate fi deținută de aceeași persoană pe o perioadă de maxim zece ani

UPDATE ora 13.00 Statutul adoptat în cadrul congresului de la Cluj are o prevedere prin care, printr-un fel de referendum, toţi membrii partidului se vor putea pronunţa prin vot asupra unor chestiuni importante.

Membrii din conducerea partidului sunt obligați să depună Declarații de Avere și Declarații de Interese conform modelului stabilit de lege. Mai mult, membrii USR nu vor putea ocupa funcții de conducere pe o perioadă mai lungă de zece ani.

Pentru deciziile cu impact pe termen mediu și lung, conducerea partidului va organiza referendumuri interne, astfel încât membrii simpli ai USR să aibă putere de decizie.

Statutul împarte puterea de decizie între Congres, Președinte, Biroul Național, Comitetul Politic și membrii săi. Spre deosebire de Președinte și Biroul Național, alese de Congres, Comitetul politic este un organism de conducere colegial, un mini-congres, din care fac parte membrii Biroului Național, parlamentarii și europarlamentarii USR, președinții filialelor județene și al filialei Diaspora, Liderii de Grup ai consilierilor locali USR.

”Suntem un partid cu oameni independenţi, care nu depind de conducerea partidului ca să primească un post de şef la pieţe sau aşa ceva şi atunci fiecare se exprimă liber, mai ales că e primul congres, în care se dezbate primul statut; vedeţi, e o atmosferă efervescentă. A fost un calendar care a început în martie; oamenii au trimis amendamente la statutul vechi, care au însumat 450 de pagini, a fost o echipă de jurişti care a sintetizat, după care au fost trei zile de dezbateri, în care au fost parlamentarii, preşedinţii de filiale judeţene, câţiva consilieri din Bucureşti, cam 100 de persoane. Atunci s-a ajuns la o formă definitivă pe care acest organ a propus-o congresului, dar cum noi suntem oameni liberi, au venit şi aici foarte multe amendamente”, a spus Nicuşor Dan.


Președintele USR, Nicușor Dan a declarat, vineri, în deschiderea Congresului că dorește ca partidul să devină, în următorii doi ani, al doilea partid din țară, iar la alegerile din 2020, USR să poată propune premierul.

„Dincolo de toate discuțiile pe care le vom avea despre viitorul USR, lucrul foarte important e că suntem împreună, avem sentimentul de comunicare cu oameni care sunt la fel ca noi. Mulți dintre noi am fost mult timp singuri în captivitățile noastre împotriva sistemului. (…) USR este un vis, un vis al oamenilor care n-au mai făcut politică, visul că ei vor fi la un moment dat așa de mulți încât în politică să prevaleze o mână de oameni care intră acolo pentru binele comun și nu ca să progreseze ei pe scara socială”, a spus Nicușor Dan, în discursul susținut în fața membrilor Uniunii.

Recent, fostul ministrul în Cabinetul Cioloș, deputatul Cristian Ghinea l-a criticat pe președintele Uniunii, Nicușor Dan pentru un dialog al surzilor” și „modul trist de a comunica şi dezbate” în partid. În replică, Nicușor Dan a afirmat că în partid există o comunicare instituţionalizată, astfel încât toţi cei 1.500 de membri să poată să participe la ea.

„Dacian Cioloş va merge cu proiectul România 100, un proiect care nu este politic în acest moment şi aşteaptă clarificarea lucrurilor din USR. Am spus eu şi alţii că vrem să facem un USR mare, deschis, în care să fie mai mulţi lideri, inclusiv Dacian Cioloş ar fi prima achiziţie importantă pe care acest partid trebuie să o facă. Până la congres în niciun caz şi nu este nici Dacian Cioloş personajul care să coboare aşa brusc la gară din tren ca să candideze şi nici USR nu este genul de partid care să producă surprize de genul ăsta. Deci, nu se întâmplă nimic cu Dacian Cioloş în USR până la Congres”, a spus Ghinea la Parlament.

Ulterior, Dacian Cioloș a anunțat că nu se pune problema înscrierii sale în USR. De altfel, fostul premier a anunțat, miercuri, pe Facebook, lansarea Platformei România 100, despre care spune că este ”o mișcare cetățenească, dinamică, deschisă, un proiect pe termen lung, care va aduna și pune în valoare energiile pozitive ale țării”. Acesta ar putea fi semnalul lansării unei noi formațiuni politice, Cioloș făcând apel la români să se înscrie în această Platformă civică.

 
 

Urmărește-ne pe Google News