Congres Extraordinar al PMP, la Palatul Parlamentului. În prezența a 2.500 de delegati, formațiunea condusă de Traian Băsescu s-a reunit, sâmbătă, pentru a-și alege o nouă conducere. Liderul PMP  Traian Băsescu s-a retras din fruntea partidului, iar Eugen Tomac a fost ales președinte, cu moţiunea „Partidul Mişcarea Populară – Reîntregim România!”. Congresul a stat sub semnul unirii Republicii Moldova cu țara, Băsescu afirmând că lasă moștenirii noii conduceri a formațiunii obiectivul reînregirii țării. ”Simt o eliberare”, a declarat Traian Băsescu, la finalul Congresului. 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

FOTO: ADRIAN MANOLACHE

UPDATE ora 17.10 Eugen Tomac a fost ales președinte al Partidului Mișcarea Populară. Președinte executiv a fost ales Mircea Pașcan iar secretar general este Dorel Onaca.

Printre vicepreşedinţii partidului se numără Petru Movilă, Cătălin Cristache, Cătălin Bulf, Gabriela Dobrotă, Mircea Sămărtinean, Clement Negruţ, Ionuş Simionca.

UPDATE ora 15.40 Eugen Tomac, la Congresul PMP:” Să nu vă pară rău de cei care au trădat PMP, și Isus Hristos a fost trădat”, a spus președintele executiv al partidului, în prezentarea moțiunii cu care candidează pentru funcția de președinte al PMP, el fiind candidat unic la șefia partidului.

Traian Băsescu devine președinte de onoare al PMP

UPDATE ora 15.00 Traian Băsescu devine președinte de onoare al PMP, Eugen Tomac făcânt propunerea în cadrul Congresului.

”Accept titlul, care nu este o funcție. Vă voi vizita mai des prin țară, a spus liderul PMP, sâmbătă, la Congresul Extraordinar de la Palatul Parlamentului, în care formațiunea își alege o nouă conducere.

UPDATE ora 14.10 Congresul Extraordinar al PMP a început, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, pe acorduri naționaliste.

Băsescu: ”Nu există un obiectiv mai important decât reînregirea țării”

”Acest Congres înseamnă o etapă încheiată și un proces de relansare a partidului”, a spus Traian Băsescu, în discursul său, precizând că partidul este mult mai puternic ”În mod cert, începând de astăzi vom fi mai puternici, pentru că vom avea în frunte o echip care va trebuie să dea soluții și să îi convingă pe români”, a mai spus Băsescu.

Nu există un obiectiv mai important decât reînregirea țării”, a mai spus el, arătând că astăzi, poporul român trăiește după voința lui Hitler și Stalin, care au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov. El a continuat: Unii spun că este costisitoare. Dacă am avut resurse acum o sută de ani, de ce nu avem acum? Pentru că nu avem voință”.

”Obiectivul reîntregirii țării este obiectivul pe care îl las moștenire acestui partid”, a mai spus Băsescu, precizând că această nașiune nu își va redobândi demnitatea până când nu își va redobândi rotunjimea”.

”E mult mai costisitor să rămânem despărțiti”, a precizat Băsescu, arătând că cei 4 milioane de cetățeni din Republica Moldova ne-ar da o forță mai mare de vot în Uniunea Europeană.

Traian Băsescu a arătat că sunt lucruri pe care mulți români nu le știu sau nu vor să le știe, și astfel, obiectivul reîntregirii țării nu este o prioritate pentru țară.

Băsescu: ”Abia aștept să se termine Congresul și să spun: Tăriceanu e cel mai bătrân lider de partid!

Traian Băsescu și-a explicat retragerea din fruntea partidului, reiterând ideea că dorește să ăși scrie memoriile. În plus, a spus el, era cel mai bătrân lider de partid din România.

”Bine că nu i-a venit niciunui ziarist ideea să spună că sunt cel mai bătrân președinte al unui partid. Abia aștept să se termine Congresul și să spun: Tăriceanu e cel mai bătrân lider de partid. A venit timpul unei noi generații în politic”, a spus în final Băsescu, în aplauzele celor peste 2.000 de delegați de la Congres.


PMP dă, sâmbătă, un exament al supraviețuirii. Intrată în Parlament prin liderul său, fostul președinte Traian Băsescu, formațiunea a fost lovită de mai multe plecări precum și ruperea relațiilor cu foștii reprezentanți UNPR din partid, reprezentați de Valeriu Steriu. Asta a dus, în ultima perioadă, la plecarea spre PSD și ALDE a unor parlamentari PMP, astfel că, la Senat, grupul s-a dizolvat.

Traian Băsescu a anunțat că nu mai dorește să conducă partidul și că se va retrage și din politică, la finalul mandatului de senator. Până în prezent există o singură candidatură la șefia partidului: Eugen Tomac, unul dintre președinții executivi ai formațiunii.

L-am întrebat cum vede viitorul partidului, după Congresul de sâmbătă.

”Este un congres extraordinar care reașează liniile politice pe care le vom adopta mâine, într-un congres extraordinar. Președintele Traian Băsescu rămâne alături de PMP și mâine, la Congres va fi aleasă o echipă, care va conduce partidul, mai departe, împreună cu domnia sa”, a spus Tomac, pentru Libertatea.

El a confirmat că la Congres va fi o singură candidatură pentru funcția de președinte. ”Mâine întră în Congres o singură moțiune, condusă de mine, a spus Tomac, precizând că din echipa sa face parte deputatul Marius Pașcan, pentru funcția de prim-vicepreședinte dar și mai mulți vicepreședinți.

Tomac este încrezător că nu vor mai exista dezertări din partid, în perioada următoare.

”Din PMP au plecat doar cei care au proveniți din UNPR,. Oamenii care au venit să facă politică în PMP nu au de ce să plece, a spus Eugen Tomac, precizând că cei care au plecat au ”traseismul în sânge”. ”A fost e eroare pentru noi că i-am primit în partid și este o lecție pe care am învățat-o”, a spus el.

Băsescu: La 67 de ani, a venit timpul să predau ştafeta şi să rămân pe lângă cei care vor conduce partidul

Băsescu spune că nu mai dorește să fie președintele PMP dar că va rămâne alături de partid.

Mâine (sâmbătă – n.r.) vom avea un congres, un congres în care vom alege o nouă conducere a partidului. Eu voi rămâne partenerul Partidului Mişcarea Populară şi senator al Partidului Mişcarea Populară. Cu certitudine, conducerea ce va fi aleasă mâine la congres va avea oricând deschisă uşa biroului meu să ne sfătuim, să-mi dau cu părerea, dar, la 67 de ani, a venit timpul, îi împlinesc în noiembrie, să predau ştafeta şi să rămân pe lângă cei care vor conduce partidul. În orice caz, să ştiţi că în România a trecut vremea partidelor de lider, nu pentru că nu ar mai fi posibil să crească un partid cu un lider, dar s-au terminat, nu mai sunt. Şi atunci, mâine, la congres, trebuie să alegem o echipă, o echipă de oameni care au arătat până acum că vor să facă politică, o echipă de oameni capabili să facă politică şi care să se dedice politicii în perioada următoare şi să-şi asume responsabilitatea alegerilor care vor fi în 2019 şi 2020”, a spus Traian Băsescu, vineri, la conferinţa de alegere a preşedintelui PMP Diaspora.

Băsescu afirmă că PMP este singurul partid care și-a asumat responsabilitatea pentru reunificarea ţării.

”PMP este singurul partid care are în programul lui politic acest obiectiv. Este un obiectiv greu, foarte greu, dar care poate fi atins. Cel mai rău este să spunem: pentru că este greu, ne lăsăm păgubaşi. Este un drum de parcurs”, a arătat Băsescu.

Congresul PMP va denunța fuziunea cu UNPR

Traian Băsescu a declarat, recent, că va denunța fuziunea cu UNPR, la Congresul PMP. Ruptura vine după plecarea din partid a prim-vicepreședintelui Valeriu Steriu.

”Această fuziune începe să devină toxică pentru partid”, a spus liderul PMP. Fuziunea PMP-UNPR, anunțată în vara lui 2016, a fost contestată la tribunal de un fost lider UNPR, Marian Vasiliev și se află încă în proces de judecată.

“Suntem înaintea congresului, şi Congresul ăsta să clarifice lucrurile în partid, nu să le încurce sau să le lase aşa cum sunt – să băltească. Primul punct e care îl introduc acum în ordinea de zi este legat de propunerea pe care o fac ca la congres să denunţăm fuziunea cu UNPR-ul”, a mai declarat Traian Băsescu la Parlament.

Se schimbă structura de conducere a PMP: Președinte, președinte executiv și secretar general

Noua structură de conducere a partidului va cuprinde funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv, secretar general, trei secretari generali adjuncţi, 23 de vicepreşedinţi împărţiţi pe zone şi pe departamente, 14 secretari executivi şi un trezorier.

Citește și: Psihiatrii avertizează: Tentativa de suicidul e un strigăt de ajutor, o încercare de a rezolva o suferință prea mare pentru a mai putea fi suportată

Urmărește-ne pe Google News