De când Modi a venit la putere, el a batjocorit fără încetare Congresul, catalogând-ul drept o „afacere de familie”.
Unii analiști spun că alegerile au fost o încercare a familiei Gandhi de a face partidul să pară mai puțin imperial și dominat de dinastii, mai degrabă decât de a produce o schimbare reală în conducere.
Sonia Gandhi a fost președinte până când Rahul Gandhi a preluat conducerea pentru scurt timp în 2017, nefiind clar dacă își dorea cu adevărat postul.
În 2019, după ce și-a pierdut scaunul de parlamentar la alegerile generale, Rahul și-a dat demisia, iar mama sa a revenit temporar în funcția de președinte.
De atunci, partidul a fost în tranzit, Rahul părând să continue ca lider de facto, în timp ce înalții oficiali au abandonat partidul din cauza lipsei de încredere în el.
Cu sănătatea precară a Soniei, care nu o lăsa să continue pe termen nelimitat ca președinte, a fost nevoie ca partidul să găsească un nou lider plin de energie, care să facă față provocărilor descurajante generate de propriul său declin și de ascensiunea lui Modi.
Partidul Congresului nu mai este forța formidabilă care a condus o mare parte din India timp de decenii. Odată cu schimbarea politicii indiene spre dreapta, ca urmare a ascensiunii partidului naționalist hindus Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi, Congresul vechi de 137 de ani s-a străduit să rămână în joc.
Dar este singurul partid cu prezență națională și nicio coaliție nu poate fi viabilă fără el.
Alegerea lui Kharge a fost întâmpinată cu reacții mixte.
Unii analiști politici spun că această alegere s-ar putea dovedi a fi un nou început, cu condiția ca Rahul va lăsa noua conducere să-și facă treaba.
Alții, inclusiv tabăra contracandidatului lui Kharge, Shashi Tharoor, spun că familia Gandhi nu a fost imparțială în timpul alegerilor, preferându-l vizibil pe noul președinte ales.
Una dintre marile provocări ale Kharge este să unească un partid cu divergențe