Alianța S&D împlinește zece ani de când și-a luat această denumire și totodată și-a programat în ADN-ul său politic o atitudine pro-europeană consecventă.

Nominalizat este Frans Timmermans, actualul prim-vicepreşedinte al CE. Deciziile luate de socialiști în aceste zile modelează și realitatea din România.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul României, Viorica Dăncilă, vor fi prezenți la Congresul socialiștilor europeni, unde Liviu Dragnea va susține și un discurs.

Libertatea va transmite derularea evenimentelor din Spania, unde sunt politicieni votați de zeci de milioane de oameni de pe întregul continent.

Candidatul PES, critic cu Puterea din România

Frans Timmermans, cel pe care socialiştii europeni vor să îl propulseze şef al Comisiei Europene după euroalegerile din luna mai, nu este deloc străin de situaţia din România. A fost cel care a vizitat cel mai des ţara noastră în ultimii ani, lansând mesaje de multe ori critice la adresa guvernanţilor.

Timmermans este acum adjunctul lui Jean Claude Juncker, dar vânează prima poziţie în Comisia Europeană. Dacă va fi şi instalat, asta depinde de rezultatul alegerilor.

Olandezul Frans Timmermans şi-a creat un nume luptându-se pentru principiile statului de drept în Europa.

În ultimii ani, ţintele lui principale au fost Polonia şi Ungaria, ţări în care s-au înregistrat derapaje ale autorităţilor, potrivit oficialilor de la Bruxelles. A fost unul dintre artizanii declanşării Articolului 7 împotriva Poloniei, prin care anumite drepturi ale Varşoviei au fost suspendate în cadrul Uniunii Europene.

În cazul României, subiectul independenţei Justiţiei l-a adus în mai multe rânduri la Bucureşti.

„Independența justiției și capacitatea de luptă împotriva corupției sunt piatra de temelie a unei Românii puternice. În ultima perioadă am văzut însă regrese”, spunea el anul trecut.

Timmermans a făcut referire şi la posibilitatea activării Articolului 7 şi în cazul României: „Nu vom ezita să acționăm pentru apărarea valorilor cuprinse în tratatul UE”.

Dacă Frans Timmermans ajunge preşedinte al Comisiei Europene, este de aşteptat ca această atitudine să continue la adresa Puterii de la Bucureşti. Şi, din noua poziţie, Timmermans va avea şi mai multe pârghii la dispoziţie.

Ce şanse are Timmermans

Actualul vice al Comisiei Europene are un contracandidat puternic: Manfred Weber, europarlamentar german şi lider al PPE, familia politică europeană care îl susţine.

Ultimele sondaje anticipează o victorie a PPE în alegeri – 183 de mandate în Parlamentul European, faţă de numai 135 ale S&D.

Doar că negocierile sunt ceva mai complicate. Întregul proces presupune mai întâi ca şefii de state şi de guverne să cadă de acord, prin vot, asupra unui candidat, care apoi să fie validat de Parlament.

Aşa că e nevoie de susţinerea şi altor grupuri parlamentare, cele mai mici, între care sondajele arată o creştere a euroscepticilor. Şi a ponderii votului lor. În acest moment, este aproape imposibil de prezis cine va câştiga.

O victorie a lui Manfred Weber ar aduce la conducerea Comisiei un critic deschis, fără menajamente, al Guvernului PSD-ALDE.

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News