„Suntem la un metru de finiş şi sper să reuşim”, a răspuns preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din cadrul Senatului, întrebat la CNN despre negocieri între democraţi şi republicani în vederea deciderii unor noi sancţiuni vizând Moscova, a scris news.ro.

„Este de netăgăduit că există o hotărâre ca Rusia să suporte consecinţe grave în cazul unei invazii”, a menționat el.

„Nu putem să avem un nou München”, a subliniat Bob Menendez, cu referire la Conferinţa şi la Acordurile din 1938 între regimul nazist al lui Adolf Hitler, Regatul Unit şi Franţa, care nu au permis evitarea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.

Senatorul democrat a punctat că vor fi „sancţiuni devastatoare, care să strivească Rusia, atunci când Vladimir Putin va invada Ucraina”.

De asemenea, senatorul republican Jim Risch, intervievat de CNN, susţine declaraţiile democratului și a precizat că cele două partide au lucrat „24 de ore din 24 în ultimele zile” pentru a ajunge la un consens.

În pofida acordului dintre democrați și republicani pe tema oportunităţii impunerii unor sancţiuni Rusiei, cele două partide sunt divizate pe tema intrării în vigoare a acestor sancţiuni. Republicanii pledează în favoarea unor măsuri care să prevină o invazie, în timp ce democraţii vor să menţină aceste sancţiuni ca pe o sabie a lui Damocles, care să cadă în cazul unui atac rus în Ucraina.

România: „Trebuie să grăbim pregătirea sancțiunilor”

O poziție similară este împărtășită și de țara noastră. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a declarat pe 24 ianuarie, înaintea reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre UE de la Bruxelles, că va cere sancțiuni pentru Rusia, în cazul unei invazii în Ucraina.

„Voi reitera poziția fermă a României, potrivit căreia UE trebuie să fie vizibilă și vocală în legătură cu această problemă, fiind foarte important că reușim să adoptăm astăzi și Concluzii ale Consiliului pe această temă”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a transmis, totodată, că mesajul României este acela de accelerare a „pregătirii sancțiunilor” pentru Rusia, deoarece acesta este „instrumentul pe care UE îl poate utiliza, cel mai puternic instrument la îndemâna UE pentru a descuraja o agresiune viitoare din partea Rusiei”.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News