Cuprins:
Asaltul Capitoliului de acum 4 ani
În 2021, susținătorii lui Trump au încercat să oprească numărarea voturilor și să anuleze rezultatele alegerilor câștigate de Joe Biden. De această dată, Trump revine la Casa Albă după ce a învins-o pe Kamala Harris, care a devenit candidatul democrat după retragerea lui Biden.
Ședința comună a Congresului din 6 ianuarie este etapa finală în confirmarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Aceasta are loc la fiecare patru ani, după ce Colegiul Electoral desemnează oficial câștigătorul în decembrie.
Procedura de certificare are mai multe etape. Mai întâi sunt deschise certificatele sigilate, care au fost trimise de fiecare stat. Apoi, reprezentanţii bipartizani ai ambelor camere citesc rezultatele cu voce tare şi fac o numărătoare oficială.
Rezultatele finale vor fi anunțate de vicepreședintele ședinței de Congres, care va fi Kamala Harris. Astfel, Harris își va certifica propria înfrângere, îndeplinind rolul constituțional așa cum a făcut-o și Mike Pence în 2021.
Video: Revolta de la Capitoliu, de pe 6 ianuarie 2020
Sursa: X
Modificări în procedură
După evenimentele din 2021, Congresul a înăsprit regulile pentru certificarea victoriei unui candidat. Legea revizuită privind numărarea voturilor electorale, adoptată în 2022, clarifică rolul vicepreședintelui și limitează posibilitățile de contestare a rezultatelor.
În prezent, pentru ca o obiecție să fie luată în considerare, este nevoie de semnăturile a unei cincimi din membrii fiecărei camere. Anterior, era suficient sprijinul unui singur membru din Senat și unul din Camera Reprezentanților.
Rezultatele alegerilor din 2024
Donald Trump a obținut o victorie clară în fața Kamalei Harris. Președintele ales a obținut 312 voturi în Colegiul Electoral, comparativ cu 226, numărul de voturi obținut de liberala Kamala Harris.
De asemenea, Donald Trump a fost câștigător și în ceea ce privește votul popular, 49,8% dintre cetățeni votându-l.
Aceste cifre contrastează cu rezultatele din 2020, când Biden a câștigat atât votul popular (51,3% față de 46,8% pentru Trump), cât și în Colegiul Electoral (306 voturi față de 232).
Procedura de certificare include mai multe etape. Prima etapă este deschiderea certificatelor sigilate trimise de fiecare stat. Apoi, reprezentanții bipartizani citesc cu voce tare certificatele și încep numărarea oficială a voturilor. După ce toate voturile sunt numărate, vicepreședintele Congresului va anunța câștigătorul.
Posibilitatea contestațiilor
Deși există posibilitatea de a contesta voturile unui stat, acest lucru este puțin probabil în acest an. Pentru ca o contestație să fie admisă, ar fi nevoie de aprobarea ambelor camere ale Congresului.
În 2021, atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul au respins contestaţiile la voturile electorale din Arizona şi Pennsylvania.
Înaintea evenimentelor din 2021, ultima contestație semnificativă a avut loc în 2005, când reprezentanți democrați au contestat voturile din Ohio, dar obiecția a fost respinsă.
Etapele următoare pentru validarea mandatului lui Trump
Ședința comună a Congresului reprezintă ultima oportunitate oficială pentru obiecții. Kamala Harris a recunoscut deja victoria lui Trump și nu a contestat rezultatul alegerilor.
După certificarea votului de către Congres, următoarea etapă importantă va fi ceremonia de învestire a noului președinte, programată pentru 20 ianuarie, pe esplanada de vest a Capitoliului.