Ruptura dintre USR şi PLUS s-a văzut, sămbătă, în mod evident, prin mesajele diferite transmise de cele două formaţiuni.
Dacian Cioloş, invitat la Congresul USR, pentru a da un mesaj, a refuzat să vină şi a preferat să organizeze o şedinţă de partid, paralel cu Congresul USR şi chiar o conferinţă de presă, în timpul votului pentru prezidenţiabilul USR.
Potrivit unor surse, Dacian Cioloş şi-ar dori să intre în cursa pentru Palatul Cotroceni, în timp ce, la USR, victoria de la europarlamentare este pusă pe seama abilităţii lui Dan Barna, şi a capacităţii sale de organizare a partidului, care a crescut enorm, în cei doi ani de când a preluat conducerea, de la Nicuşor Dan.
De aici şi ideea că USR merită să dea candidatul la prezidenţiale. Iar Dacian Cioloş ar trebui să intre ca premier, într-un tandem cu Dan Barna.
Chiar europarlamentarul Clotilde Armand afirma, înainte de Congres, că Cioloş trebuie să rămână la Bruxelles, pentru că este nevoie de experienţa sa. acolo.
De ce nu se mulţumeşte Dacian Cioloş cu poziţia de posibil premier? Pentru că cel care numeşte premierul este, potrivit Constituţiei, preşedintele României.
Ţinând cont că şansele cele mai mari să câştige alegerile prezidenţiale le are preşedintele în funcţie, Klaus Iohannis, varianta Cioloş premier rămâne doar e ecuaţie de campanie, pentru că şeful statului cel mai probabil nu îl va numi pe acesta în fruntea Exectivului, în cazul câştigării alegerilor şi a retragerii PSD de la guvernare.
PLUS nu este, din acest motiv, mulţumit cu poziţia de premier, în acest tandem la alegerile prezidenţiale şi cere, la rândul lui, candidatul pentru Palatul Cotroceni.
Cei de la partidul lui Cioloş aduc ca argument notorietatea lui Cioloş dar şi faptul că acesta stă mai bine, în sondaje, decât liderul USR Dan Barna.
În ciuda acestor divergenţe, cei de la USR sunt hotărâţi să rămână fermi pe poziţii.
Ei spun că paritatea de la alegerile europarlamentare cu PLUS, un partid nou, care nu a venit în campanie decât cu notorietatea lui Dacian Cioloş, în timp ce munca cea grea a fost dusă în Parlament, de parlamentarii USR, a reprezentat o greşeală pe care nu mai vor să o repete la celelalte alegeri.
Astfel, în acest moment, asistăm la situaţia absurdă în care USR şi-a votat prezidenţiabilul, pe Dan Barna, în timp ce PLUS urmează, în două săptămâni, să îşi aleagă, tot prin vot al membrilor, prezidenţiabilul lor.
Cert este că nu se ştie încă data la care se va decide prezidenţiabilul USR-PLUS.
Unii lideri din USR par sceptici în privinţa viitorului alianţei.
Primul examen îl va constitui compromisul pentru tandemul preşedinte-premier, iar această decizie se va tranşa până cel târziu la începutul lunii august, pentru că partidele trebuie să înceapă să strângă semnăturile pentru candidaţii la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie.