În cazul în care Brnabic nu reușește să adune numărul necesar de voturi în parlament, țara va ajunge la alegeri anticipate. Ea a fost nominalizată de președintele Aleksandar Vucic pentru a prelua mandatul pre premier, dar unii dintre partenerii de coaliție ai acestuia au spus că vor vota împotrivă din cauza orientării sexuale a acesteia.
Vucic s-a întâlnit, luni, cu 100 de membri ai partidului Progresiv din Serbia, care i-au promis că o vor vota pe Brnabic pentru funcția de premier. În aceste condiții, ea mai are nevoie de 26 de voturi pentru a obține majoritatea și a evita o criză politică.
Președintele Serbiei a desemnat-o săptămâna trecută pe ministrul Ana Brnabic ca prim-ministru, ea devenind astfel prima femeie și primul politician homosexual care ar ocupa acest rol în țara balcanică foarte conservatoare.
Brnabic, care nu face parte din niciun partid, ar devenit primul ministru de homosexual al Serbiei. Numirea ei a reprezentat un adevărat șoc într-o țară care a înregistrat progrese foarte slabe privind drepturile comunității LGBT.
Președintele Aleksandar Vucic a anunțat, joi, că Ana Brnabic este nominalizarea sa oficială pentru funcția de prim-ministru desemnat. Urmează ca aceasta să formeze un guvern care să fie votat în parlament săptămâna aceasta.
Vucic a numit desemnarea ei ca premier drept „o decizie dificilă în interesul Serbiei și al cetățenilor săi”.
Brnabic este în prezent ministru al Administrației publice. Numirea sa în guvern anul trecut a fost salutată de grupurile pentru drepturile omului ca fiind o decizie istorică pentru țara a cărei comunitate homosexuală continuă să se confrunte cu discriminare, hărțuire și violență.
Premierul desemnat, în vârstă de 41 de ani, a fost desemnată „femeia de afaceri a anului” din Serbia, a studiat în Marea Britanie și Statele Unite și vorbește perfect engleza și rusa.
Aleksandar Vucic, fost extremist reformat între timp, a promis să îmbunătățească drepturile homosexualilor, ca parte a eforturilor de apropiere a țării de Uniunea Europeană.
Desemnarea lui Brnabic a venit la doar o zi după ce Irlanda a devenit prima țară catolică cu premier gay după ce indianul Leo Varadkar a fost ales prim-ministru. Ana Brnabic va fi a doua femeie premier european lesbiană, după ce în 2010, premierul islandez Johanna Siguroardottir a devenit primul lider în exerciţiu din lume care s-a căsătorit cu partenera sa de acelaşi sex.