• Liderii din SUA, Rusia și China se vor întâlni pe teritoriul unei țări terțe, unde vor fi încheiate principiile unei noi ordini mondiale. „Cei slabi și proști vor fi devorați”, afirmă analistul de politică externă, care crede că „soarta Ucrainei va fi discutată la coadă”.
  • Fost actor, Oleksii Arestovici, 49 de ani, a fost consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski până în 17 ianuarie 2023, când și-a anunțat demisia, pe canalul său de Telegram cu 4 milioane de abonați. Politician, analist militar și blogger, Arestovici a fost ținta unui val de critici, după ce declarat că un bloc din Dnipro a fost distrus de o rachetă doborâtă de sistemul ucrainean de apărare antiaeriană. „O greșeală fundamentală, deci demisionez”, a explicat el, atunci.

Președintele SUA se va întâlni cu liderii Rusiei și Chinei, așa cum a făcut cândva Roosevelt cu Stalin și Churchill la Ialta, și va negocia noi „zone de influență” pentru cele trei puteri care au potențialul de a distruge restul lumii, crede Arestovici.

„Reevaluare nu doar a evenimentelor din ultimii 3 ani, ci a tuturor evenimentelor, începând din 1991”

„Acum va avea loc o reevaluare masivă, nu doar a evenimentelor din ultimii trei ani, ci a tuturor evenimentelor, poate începând din 1991… Acum Trump l-a invitat pe Putin la discuții. Aceasta este o afirmație complet neașteptată. Înainte de asta, ce a spus diplomația rusă? Că planul lui Trump este inacceptabil. Și deodată purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov spune: «Ne întâlnim fără nicio condiție prealabilă». Ce s-a întâmplat acolo? Și când se vor întâlni?”, a declarat Arestovici.

Vor participa doar „adulții”, cei al căror potențial militar are un nivel „de viață și de moarte” pentru umanitate.

Într-o lume în curs de schimbări fundamentale, vor beneficia doar cei care sunt inteligenți, puternici, care știu ce vor și care își protejează interesele pe termen lung. Cei slabi și proști vor fi devorați.

„Nu vor întreba despre soarta Ucrainei, se va discuta în primul rând despre soarta Europei”

Cel mai înalt oficial al lui Xi Jinping merge la inaugurarea lui Trump. Se zvonește că Trump l-a invitat pe Putin în Statele Unite. Cel mai probabil se vor întâlni, Xi Jinping sau Trump și Putin se vor întâlni undeva, în Arabia Saudită, în Emiratele Unite, în India, la Roma, undeva în viitorul apropiat. Și Ialta 2 se va întâmpla acolo”, afirmă fostul consilier.

Cel mai probabil, ei vor împărți sferele de influență sau vor încerca să facă acest lucru. Nu ne vor întreba despre soarta Ucrainei, acolo se va discuta în primul rând despre soarta Europei.

„De ce au vărsat ucrainenii sânge în acest război? În primul rând, nu ne vor întreba asta. În al doilea rând, pot împărți într-un mod care nu ne place”, a completat Arestovici.

Lui Trump îi va fi mai profitabil să fie mai degrabă prieten cu rușii și chinezii decât să lupte cu ei, pentru a-și îndeplini planurile.

Există în primul rând o problemă europeană, el vrea să restabilească relațiile normale cu Europa. Și Trump vrea o nouă Europă. Și Xi Jinping să continue comerțul cu Europa. Problema ucraineană „va fi undeva la coadă. Soarta Ucrainei este complet neclară”, adaugă politicianul.

Oleksii Arestovici. Foto: Hepta

„Modul în care a răspuns Occidentul nu a fost deloc înfricoșător pentru Putin”

Arestovici, inclus pe lista teroriștilor și extremiștilor și recunoscuți ca agent străin în Federația Rusă, a spus că „unul dintre scopurile lui Vladimir Putin a fost să afle ce poate face Occidentul cu adevărat. Cum poate răspunde la invazia declanșată de el. Și, din punctul lui de vedere, modul în care a răspuns Occidentul nu a fost deloc înfricoșător. Occidentul nu este pregătit militar. Și Rusia are loc să facă presiune”.

Nu este foarte preocupat de chestiunea ucraineană, a creat o mașinărie care macină treptat Ucraina. Aparatul funcționează perfect, poate funcționa încă un an și jumătate, doi, calm, fără interferențe. Totul despre Ucraina îi este clar.

„Desigur, se va rezolva și chestiunea Ucrainei, deși este departe de a fi pe primul loc. Și s-ar putea să nu ne placă foarte mult aceste decizii. Am plătit și plătim un preț uriaș, dar nici măcar nu vom fi invitați la masa de negocieri la care ne va fi decisă soarta…”, concluzionează Arestovici.

Occidentul nu vrea să riște un război nuclear

Occidentul poate deschide un front de înaltă tehnologie împotriva Rusiei, poate lovi cu Tomahawk și poate distruge întregul potențial militar al Federației Ruse. NATO are o puternică superioritate în forța navală și aeriană. Dar un astfel de pas este calea către războiul nuclear, iar Occidentul nu vrea să-l înceapă.

Și, din moment ce Occidentul nu vrea să înceapă un război nuclear cu Rusia, va negocia cu Putin.

O situație similară a existat la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial: SUA și Marea Britanie erau superioare URSS pe mare și în aer, dar sovieticii aveau o armată terestră căreia nimeni nu i-a putut face față.

Ce s-a întâmplat la Ialta, în 1945

La conferința de la Ialta (Crimeea, fosta URSS, 4-11 februarie 1945) au participat liderii din SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică. Delegațiile au fost conduse de către Franklin Roosevelt, Winston Churchill și Iosif Stalin.

Conferinţa a pus bazele hărții Europei postbelice. Prin avantajele pe care au fost nevoiţi să i le ofere lui Stalin, Churchill şi Roosevelt au permis URSS-ului să-şi poată extinde stăpânirea asupra Europei de Est, prin „sovietizarea acesteia”, dar şi divizarea Germaniei, potrivit Historia. S-a stabilit drept principală prioritate predarea necondiționată a Germaniei naziste. Divizarea Berlinului a fost simbol al ruperii Europei în două. Au fost stabilite granițele postbelice ale Poloniei și ale Iugoslaviei

Spre deosebire de Primul Război Mondial, sfârşitul războiului a dus la relativ puţine modificări teritoriale. Polonia a fost rearanjată geografic, oferind URSS-ului 174.000 kmp din est şi primind la vest 104.000 kmp din teritoriile germane. Stalin a impus, de asemenea, ample modificări teritoriale la vestul URSS-ului, primind Basarabia, Bucovina şi Rutenia Subcarpatică, absorbind statele baltice şi păstrând Peninsula Karelia, în defavoarea Finlandei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News