UPDATE ora 18.00: „Scrisoarea nu înseamnă că îmi retrag demisia sau că am să fac iarăși parte din echipa lui. Dar dat fiind faptul că l-am criticat public, se cuvine din partea mea să recunosc public că a fost capabil să facă acel gest (de a-și cere scuze), care era era necesar, după cele scrise de mine şi după reacţiile din spaţiul public”, a declarat Zsuzsa Hegedüs pentru Telex.

Consiliera demisionară a premierului maghiar a mai precizat că este de părere că Viktor Orban oricum nu va răspunde la noua scrisoare, iar relația de lucru cu greu se va schimba, pentru că s-a luat deja legătura cu șeful secretariatului său pentru a-i spune că trebuie să părăsească biroul.


Știrea inițială. Explicațiile date joi la Viena de premierul maghiar Viktor Orban privind discursul despre „neamestecarea raselor” susținut la Tușnad au convins-o pe consiliera Zsuzsa Hegedüs să revină asupra deciziei de a demisiona din funcție, relatează publicația maghiară Telex.

Consiliera a transmis, printr-o scrisoare, că „demisia a devenit inutilă” după precizările făcute de Viktor Orban.

Joi, Orban a declarat la Viena că se definește ca un politician antiimigrație, dar pentru el aceasta nu este o problemă rasială sau biologică, ci una culturală. „Vrem să ne menținem civilizația așa cum este acum”.

Hegedüs, cea mai veche consilieră a lui Orban și prietenă cu el de 20 de ani, spunea, în momentul în care și-a anunțat demisia, că Orban a susținut la Tușnad un „discurs nazist pur, demn de Goebbels”.

Zsuzsa Hegedus | Sursa foto: captură video

Hegedüs, care este sociolog, a scris acum că a fost convinsă de poziția premierului maghiar împotriva rasismului. „Atât de mult, încât prima mea reacție a fost că, odată cu această declarație publică, demisia mea a devenit inutilă”, a scris ea.

„Sunt mândră de tine. (…) indiferent dacă sunt oficial sau nu consilierul tău principal, poți conta pe ajutorul meu în viitor, ca în ultimii 20 de ani”, a mai scris Hegedüs.

Biroul premierului maghiar nu a precizat încă dacă Hegedüs își va relua funcția pe care o deținea din 2010, odată cu schimbarea de poziție. Marți, după demisia consilierei, Orban a respins acuzațiile de rasism și a spus că regretă decizia ei.

„Maghiarii nu sunt o rasă amestecată și nu vrem să devenim una”, a fost una dintre declarațiile controversate făcute de Viktor Orban în discursul susținut sâmbătă la Tușnad, într-un apel la respingerea migrației și la protejarea caracterului național al poporului ungar.

Vineri, în ziua în care Zsuzsa Hegedüs a revenit asupra deciziei de a demisiona din funcția de consilieră a lui Orban, patru intelectuali etnici maghiari au condamnat discursul premierului într-o petiție publică.

Urmărește-ne pe Google News