Consilierii de probațiune din alte 12 județe intenționează să declanșeze greva generală în următoarele două zile. Joi 19 iulie ar urma să intre în grevă consilierii de probațiune din județele Alba, Botoșani, Dâmbovița, Harghita, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, iar vineri 20 iulie, li se vor alătura colegii lor din județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Iași, Mureș și Teleorman. Greva ar putea bloca deținuții și procesele.

Președintele Sindicatului Național al Consilierilor din Sistemul de Probațiune, Crina Mocanu, a vorbit, într-un interviu pentru știricurate.ro, despre problemele din sistem și ce s-ar întâmpla dacă s-ar ajunge la grevă generală în sistemul de probațiune. VEZI AICI INTERVIUL!

12 deținuți de la Penitenciarul Rahova așteptau, astăzi, o decizie de eliberare condiționată, însă din cauza grevei generale, cazurile lor au intrat în stand-by. Mâine, vor fi blocate alte dosare, ale unor deținuți de la Penitenciarul Jilava. 

De ce intră în grevă consilierii de probațiune

Consilierii de probațiune protestează față de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerile Direcției Naționale de Probațiune (DNP) și Ministerului Justiției, care s-au acumulat în timp, culminând cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar.

La nivel declarativ, responsabilii din DNP și Ministerul Justiției au recunoscut toate problemele semnalate de consilierii de probațiune, dar până în prezent nu au luat măsuri pentru soluționarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaților de a obține rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eșuat și au condus la decizia acestora de a intra în grevă, se precizează în comunicat.

Consilierii din cadrul Sistemului de Probațiune București aflați în grevă solicită conducerilor DNP și Ministerului Justiției să procedeze de îndată la:

  1. Calcularea corectă a salariilor conform formulei de calcul stabilită de Legea cadru de salarizare unitară în sectorul bugetar și confirmată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
  2. Plata efectivă a sumelor de bani rezultate din calcularea incorectă a salariilor, în baza unei formule de calcul eronate, din luna ianuarie 2018 până în prezent.
  3. Elaborarea și emiterea Ordinului Ministrului Justiției (OMJ) comun și calcularea imediată a salariului având la bază Valoarea de Referință Sectorială (VRS) de 463,5 lei, conform adresei emise de ministrul justiției în luna mai 2018, în vederea emiterii OMJ individuale cu VRS 463,5 lei.
  4. Plata efectivă a drepturilor salariale în conformitate cu OMJ individuale menționate la punctul 3.
  5. Aducerea la îndeplinire a OMJ 542/05.02.2018 prin plata efectivă a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 – noiembrie 2017.
  6. Punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile pronunțate în favoarea consilierilor de probațiune.

Pe perioada grevei, angajații Serviciului de Probațiune București vor respecta legislația în vigoare și vor asigura serviciile esențiale aflate în sarcina instituției, reprezentând cel puțin o treime din activitatea normală.

În conformitate cu articolul 59 din Legea 123/2006 privind statutul personalului de probațiune, consilierii din cadrul Sistemului de Probațiune București vor asigura, în timpul grevei, “participarea serviciului la ședințele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpați, precum și rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare”.

Consilierii de probaţiune sunt cei care verifică eliberaţii condiţionat, inclusiv condamnaţii VIP, precum Gigi Becali şi Adrian Năstase.


Citește și: Românii care călătoresc cu mașina în Grecia, în pericol. Codul Rutier a devenit extrem de drastic. Se rețin permisul, talonul și plăcuțele


 

Urmărește-ne pe Google News