Aceștia avertizează că urmează ca în cursul săptămânii viitoare să declanșeze greva generală dacă revendicările lor nu vor fi soluționate „urgent” de conducerea Direcției Naționale de Probațiune, respectiv a Ministerului Justiției.
De asemenea, se mai arată în comunicat, angajații SP București continuă, miercuri, protestul spontan inițiat în cursul zilei de marți, prin întreruperea activități între orele 10:00 și 14:00.
Aceștia spun că până la acest moment responsabilii din DNP, respectiv MJ, nu au formulat soluții concrete la problemele de natură salarială semnalate în nenumărate rânduri, „oferind în schimb doar explicații neconvingătoare și promisiuni deșarte”.
Jumătate din serviciile de probațiune protestează
La protestul declanșat în cadrul SP București s-au alăturat, până în prezent, 226 de consilieri din cadrul serviciilor de probațiune din alte 21 de județe: Iași, Harghita, Sălaj, Brașov, Dolj, Neamț, Gorj, Vrancea, Timiș, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Călărași, Bistrița-Năsăud, Vaslui, Prahova, Bihor, Bacău, Cluj, Dâmbovița și Buzău.
„Precizăm că, în acest moment, având în vedere demersurile efectuate constant în ultimul an în vederea soluționării revendicărilor formulate, consilierii de probațiune din SP București consideră că au epuizat, fără succes, toate posibilitățile de soluționare amiabilă a conflictului de muncă cu conducerea DNP, respectiv MJ, și au decis să treacă la următorul pas prevăzut de lege: greva de avertisment, urmată de greva generală”, arată consilierii în comunicatul de joi.
Potrivit legislației în vigoare, “hotărârea de declarare a grevei se ia de către reprezentanții angajaților, cu acordul scris a cel putin unei pătrimi din numărul angajaților unității sau, după caz, ai subunității ori compartimentului”, condiție care a fost îndeplinită la nivelul Serviciului de Probațiune București, mai notează aceștia.
În cazul în care revendicările lor vor fi în continuare ignorate, consilierii de probațiune din cadrul SP București vor declanșa apoi greva generală, conform legii.
Consecințe
O gamă largă de justițiabili, dintre cei condamnați definitiv, vor avea de suferit dacă izbucnește greva de avertisment și greva generală la Serviciul de Probațiune.
Potrivit Crinei Mocanu, lider sindical, în perioada de grevă, fie de avertisment, fie generală, consilierii de probațiune vor lucra o treime din timpul normal de lucrur, și nu vor îndeplini obligațiile ce țin de Comisiile de eliberări condiționate sau de linie decizională în cadrul proceselor aflate deja pe rolul instanțelor de judecată.
Mai precis, explică Mocanu, consilierii de probațiune nu vor mai participa în cadrul Comisiilor de eliberări condiționate, de la nivelul penitenciarelor. Orice decizie se va lua de o comisie de acest gen din care lipsește unul dintre membri, respectiv consilierul de probațiune, va fi lovită, potrivit legii de nulitate relativă.
Concret, asta înseamnă că s-ar putea crea un blocaj în ceea ce privește analizarea cazurilor deținuților ce pot fi eliberați condiționat.
„Nu vom onora comisiile de eliberare condiționată.
Instanțele de judecată ce ne solicită referate de evaluare, sau care cer rapoarte privind persoanele ce vor să părăsească teritoriul țării, vor resimți întârzieri. În principiu doar vom prelua întrevederile obișnuite.
Nicidecum nu vom prelua noi sentințe și nu vom face evaluări pentru referatele de evaluare.
Vor fi întârzieri în onorarea termenelor de la instanțe și în efectuarea lucrărilor necesare pentru punerea în executare unor noi sentințe”, a explicat oficialul pentru Libertatea.ro.
Condamnații la muncă pentru comunitate, în „șomaj tehnic”
În cazul celor care vor fi condamnați la muncă în folosul comunității după declanșarea grevei s-ar putea afla într-un blocaj de a munci, deoarece consilierii de probațiune nu vor îndeplini procedurile necesare pentru ca aceștia să poată merge la instituția la care sunt trimiși la muncă de către instanțe.
„Vor fi întârzieri. Cei care deja sunt prinși în programul de supraveghere și au fost deja trimiși la instituțiile din comunicate, vor rămâne acolo. În cazul celorlalți, noi nu vom mai emite decizii în această perioadă.
E vorba de decizia consilierului care e obligatorie pentru instituția din comunitate pentru a-l trimite pe individ să își efectueze munca”, a mai explicat Mocanu.
Liderul sindical mai arată că vor fi întârzieri și în dosarele cu minori.
„De exemplu la minori, sunt termenele foarte mici, din momentul în care vin la noi.
Măsurile educative date de judecători i prevăzute de Codul Penal au termene foarte mici. Iarăși întârziem.
Și-așa termenul este foarte mic, mai întârziem și noi, și rămâne foarte puțin timp pentru lucrul cu minorul pe linie comportamentală”, a spus Mocanu.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!