Rodica Militaru și Răzvan Stana, doi consilieri locali ai USR PLUS din Timişoara, cer amendarea cu până la 200 de lei a celor care hrănesc animale sau păsări pe domeniul public sau privat al oraşului, informează publicaţia locală Timiş Online.

„Există diverse abuzuri care ne-au fost semnalate în privința acestui articol, al hrănirii animalelor. Una este să hrănești un animal ocazional, alta este să hrănești sistematic cu sacul într-un anumit punct, creând astfel disconfort unor cetățeni ai orașului. Când mergi să hrănești sistematic cinci-zece câini, pe o stradă sau pe un teren viran, acesta este un abuz. (…) Dacă treceți pe stradă și hrăniți un câine, cred că nimeni nu vă va da amendă. Dar dacă mergem în fiecare seară într-un loc prestabilit și aruncăm saci cu mâncare unor animale nu le facem niciun bine”, a declarat consilierul local Răzvan Stana.

Nimeni nu va sancționa un copilaș care hrănește cu un pumn de grăunțe niște porumbei. Noi așa credem și vom instrumenta împreună cu aparatul executiv și organele abilitate în acest sens. În Ungaria, în parcuri, este interzisă hrănirea, amenda este de până la 200 de euro.

Răzvan Stana, consilier local USR PLUS Timişoara:

Acesta a adăugat că „nu este ok să hrănim porumbeii. Porumbeii sunt și purtători de diverse boli transmisibile la om, cum este psitacoza, care este destul de gravă. (…) Ideea nu este de a porni o acțiune împotriva porumbeilor, ci de a controla lucrurile”.

La rândul ei, Rodica Militaru a susținut că dacă ar crește numărul de porumbei s-ar ajunge la răspândirea bolilor în rândul oamenilor.

„La Oradea, amenda este de până la 2.000 de lei. Să știți că sunt columbofili, oameni specializați în creșterea porumbeilor, care nu recomandă hrănirea de către oameni, pentru că duce la creșterea numărului de porumbei și duce la răspândirea bolilor în rândul oamenilor. (…) Acum 60 și ceva de ani, tata mi-a făcut poze hrănind porumbeii, doar că erau mult mai puțini atunci. Acești porumbei, cu excrementele lor, distrug fațadele clădirilor, distrug statuile, s-au renovat multe clădiri, frumos, în centru. Cum vor fi până în 2023?”, spune Militaru, consilier local USR PLUS Timişoara.

„Ideea nu este de a muri de foame, pentru că oricum nu vor muri de foame, ideea este să găsim un echilibru în dezvoltarea exponențială a populației de porumbei. Dacă nu va fi sursă constantă de hrană în centru sau pâine aruncată, ei se vor răspândi în parcuri. Este o lege a naturii, se vor duce să caute hrană, nu vor sta cu zilele să vină cineva în Piața Operei să le arunce grăunțe”, a mai spus Rodica Militaru.

Urmărește-ne pe Google News