Cuprins:
Considerat „mâna dreaptă” a liderului rus Vladimir Putin, Patrușev susține că Ucraina nu se află printre prioritățile președintelui reales al SUA, Donald Trump, deoarece acesta din urmă este interesat de rivalitatea cu China. „Este posibil ca Ucraina să nu mai existe deloc în acest an”, anticipează el într-un interviu acordat pentru Komsomolskaia Pravda, în condițiile în care ar avea loc pregătiri pentru un summit între Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin.
Putin vrea să discute doar cu Trump
Dincolo de faptul că a reconfirmat că regimul de la Moscova nu este dispus să-şi înceteze agresiunea militară din Ucraina, Patrușev a formulat un nou obiectiv, și anume ca teritoriile ucrainene anexate să fie recunoscute pe plan internațional drept parte a Rusiei. Consilierul prezidențial rus a exclus astfel orice fel de cedări în timpul unor eventuale negocieri de pace, notează news.ro.
În ceea ce privește eventualele discuții de pace în Ucraina, Patrușev a declarat că regimul de la Moscova va discuta doar cu administrația de la Washington. „Cred că negocierile privind Ucraina ar trebui să se desfăşoare între Rusia şi SUA, fără participarea altor ţări occidentale. Nu avem ce să discutăm cu Londra şi Bruxelles”, a spus el.
Tentative de a stârni zâzanie între România și UE
În acest context, Nikolai Patrușev a susținut că UE nu mai are dreptul să vorbească despre unele dintre statele sale membre, printre care România. „Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România şi alte câteva ţări europene interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia”, a declarat reprezentantul lui Putin, gândindu-se, probabil, la Călin Georgescu, candidatul anti-UE şi anti-NATO, atunci când s-a referit la România. Regimul de la Moscova și propaganda Kremlinului şi-au exprimat în mod repetat aprecierea față de Georgescu.
După ce a prezis că Ucraina nu va mai exista ca stat din acest an, oficialul rus de rang înalt a amenințat Republica Moldova cu o soartă similară. Când recurge la astfel de amenințări, el inventază acuzații nefondate precum „neonazism”, antirusism” etc. în scopul de a îndepărta vina de partea agresoare, regimul Putin, și de a o transfera asupra victimelor sau a potențialelor sale victime.
Amenințări clare la adresa Rep. Moldova cu motive inventate
„Nu exclud ca politica agresivă antirusească de la Chişinău să ducă la faptul că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe. În această situaţie, ne putem uita la exemplul Ucrainei, unde neonazismul şi rusofobia au dus ţara la colaps, şi asta cu mult înainte de operaţiunea militară specială”, a spus Patrușev.
Fostul șef al FSB mai susține că criza energetică din regiunea separatistă prorusă Transnistria, din estul Republicii Moldova, nu este cauzată de Gazprom, care refuză livrările de gaze, ci din cauza faptului că Republica Moldova ar asculta „ordinele” UE de a reduce depedendența de gazele rusești. El mai spune în mod fals că principala prioritate a Kremlinului este protecţia şi bunăstarea cetăţenilor şi compatrioţilor ruşi din întreaga lume, pretinzând, din considerente evident politice, că aceștia ar fi „discriminați”.
„Dacă vorbim despre aspectul internaţional al intereselor globale ale Rusiei, discriminarea împotriva populaţiei ruse într-o serie întreagă de ţări şi, bineînţeles, în ţările baltice şi Moldova, trebuie să înceteze. Autorităţile din aceste state continuă să se afunde în cea mai profundă criză prin acţiuni necugetate, în timp ce se încăpăţânează să învârtă retorica rusofobă”, acuză el.
„Autorităţile moldoveneşti nu trebuie să caute duşmani în interiorul ţării sau în Transnistria, ci să-şi recunoască greşelile şi să înceapă să corecteze situaţia”, insistă consilierul prezidenţial rus.
Reacția MAE de la Chișinău
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău a condamnat „sperietorile” și „scenariile alarmiste despre viitorul Republicii Moldova” emise de Patrușev.
„Astfel de afirmații reprezintă o ingerință inadmisibilă în treburile interne ale statului nostru și urmăresc destabilizarea regiunii. Republica Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi.
Republica Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, a transmis MAE de la Chișinău, potrivit agora.md.
Patrușev, consilierul paranoic
Nikolai Patruşev, 73 de ani, este un fost ofiţer de informaţii care până anul trecut a fost secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, funcţie pe care o deţinea încă din 2008. Considerat un aliat apropiat al lui Putin, chiar mai radical decât actualul lider de la Kremlin, Patruşev a condus FSB din 1999 până în 2008. El a jucat un rol-cheie în deciziile privind anexarea Crimeei în 2014 şi invadarea Ucrainei în 2022. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Patruşev a fost sancționat de UE, Marea Britanie și SUA.
Mark Galeotti, expert în domeniul politicii şi securităţii ruseşti, îl consideră pe Patruşev „cel mai periculos om din Rusia” din cauza „mentalităţii sale paranoice bazate pe conspiraţii”.