Convorbirile telefonice au avut loc între momentul în care ambasadei ruse i s-au comunicat sancțiunile decise de administrația Obama și momentul în care s-a făcut public anunțul, au declarat trei surse, care au dorit păstrarea anonimatului, pentru agenția Reuters. Totodată, un oficial din echipa viitorului lider de la Casa Albă a confirmat că a existat o convorbire telefonică în acea zi între consilierul preşedintelui ales şi ambasadorul rus, dar spune că discuţia nu s-a referit la sancţiuni.
Potrivit sursei citate, administrația americană l-a informat pe ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak cu o oră înainte ca anunțul sancțiunilor să fie public.
Apelurile telefonice ridică noi semne de întrebare în rândul oficialilor americani cu privire la legăturile dintre consilierii lui Trump și Rusia, într-un moment în care agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că Moscova a orchestrat atacurile informatice, având ca scop favorizarea victoriei lui Donald Trump.
Cele trei surse citate de Reuters au mai spus că nu știu cine a inițiat cele cinci convorbiri dintre Flynn, fost general, care a condus serviciul de informații al armatei în timpul administrației Obama, și ambasasorul Kisliak. De asemenea, nu știu nici care a fost conținutul conversațiilor și au refuzat să spună cum au aflat despre ele.
Una dintre surse a precizat, totuși, că nu este ciudat sau greșit ca un diplomat rus să vorbească cu un membru al echipei lui Trump. Moscova probabil a vrut să afle ce crede echipa lui Trump despre măsurile anunțate de administrația Obama.
Se pune problema dacă Flynn a făcut Moscovei vreo promisiune. În acest caz, s-ar încălca legislația, mai precis „Logan Act”, o lege din 1799 care interzice cetățenilor americani care nu sunt autorizați să negocieze cu guverne străine cu care SUA au anumite dispute. Legea vizează să prevină o eventuală subminare a pozițiilor guvernului american.
Totodată, una dintre surse a afirmat că sancțiunile “i-au luat pe ruși prin suprindere”. Mai precis, Statele Unite au anunțat pe 29 decembrie expulzarea a 35 de diplomați ruși, închiderea a două misiuni diplomatice ruse, dar și sancțiuni vizând oficialii și entități de pe teritoriul Rusiei, după tensiunile provocate de ingerințele ruse în campania electorală americană.
Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a propus președintelui Vladimir Putin măsuri similare, însă președintele rus a anunțat că nu va răspunde acestor sancțiuni. Ulterior, Donald Trump l-a lăudat pe liderul de la Kremlin pentru decizia sa, pe o rețea de socializare.
„Bine jucat (din partea lui V. Putin) în legătură cu amânarea — Am știut întotdeauna că este foarte inteligent!”, a scris viitorul președinte american.
De-a lungul campaniei electorale, dar și după alegerea sa în funcția de președinte, Donald Trump s-a arătat dispus de o apropiere de Rusia. De altfel, el a acceptat fără tragere de inimă concluziile serviciilor americane de informaţii potrivit cărora Moscova se află în spatele atacurilor informatice, iar ordinul ar fi fost dat chiar de Vladimir Putin.
Recent, într-un interviu acordat The Wall Street Journal, el a sugerat că ar putea să ridice sancțiunile impuse Rusiei, pe care le va menține “cel puțin o vreme”.
Citește și: Ce spune viitorul consilier pentru securitate națională al lui Trump despre România și rolul ei în NATO