UPDATE ora 10.50: ASF a anunțat oficial, într-un comunicat de presă transmis vineri, 17 martie, că a decis „să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.”

  • Euroins a încasat în 2022 peste două miliarde de lei, echivalentul a 400 de milioane de euro, de la asigurații din România, potrivit cifrelor furnizate de ASF pentru Libertatea.

Investigație de Dan Duca, Daniel Ionașcu, Ciprian Ranghel și Cătălin Tolontan

Joi, 16 martie, Consiliul ASF a votat în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins, conform surselor care sunt familiare cu decizia și care au vorbit sub condiția confidențialității.

Este a patra insolvență a liderului RCA din asigurări în ultimii 8 ani, situație unică pe orice piață majoră, pe care statul o supraveghează și controlează, conform legii. Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum este rândul Euroins (2023).

Decizia din această seară a fost luată de Consiliul ASF, pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, potrivit acelorași surse.

Libertatea a contactat Euroins, filiala din România a companiei cu capital bulgăresc, parte a grupului Eurohold, dar firma nu a oferit nici un răspuns până la publicarea acestui articol. Euroins a susținut pe tot parcursul procesului de analiză că nu are nici o problemă de solvabilitate. Reasigurarea la compania de reasigurare din propriul grup, EIG Re, din Bulgaria, nu s-a dovedit, conform analizei ASF, o garanție reală.

ANUNȚ OFICIAL. ASF a decis insolvența Euroins, confirmând investigația jurnalistică a ziarului Libertatea. Sutele de milioane de euro care lipsesc vor fi plătite de stat - de fapt, de către asigurați
Tanja Blatnik, director general Euroins. ASF a decis, pe 1 februarie 2023, să o reclame la Parchetul General, alături de întreaga conducere a companiei de asigurări. ASF a susținut că Euroins nu a raportat corect numărul de litigii și că a respins „din burtă” mii de dosare de daună

„Suntem în fața unei noi țepe. FGA va trebui capitalizat de către Guvern ca să aibă de unde plăti despăgubirile”

Guvernul, prin vocea premierului Nicolae Ciucă, a spus, în aceste zile, că se discută despre plafonarea RCA, în cazul în care Euroins va intra în insolvență, ceea ce s-a întâmplat joi, 16 martie.

Întrebarea care se pune după decizia de insolvență de joi seară, potrivit surselor din piață, este cine va acoperi gaura? Statul, prin Fondul de Garantare a Asiguraților, a plătit deja câte 100 de milioane de euro pentru Astra și Carpatica și peste 130 de milioane de euro pentru City, unde mai are de acoperit peste jumătate din contractele de asigurare.

Este un total de 330 de milioane de euro, care va crește la 500, doar prin insolvența City, fără a socoti ce urmează la Euroins.

„Aproape toate activele din România ale Euroins au fost mutate în Bulgaria, în contul reasigurării, asta a constatat controlul ASF”, au spus două surse diferite, pentru ziar. Dacă se păstrează formula de până acum, care este și cea prevăzută în lege, insolvența este urmată de plata către păgubiți prin intermediul FGA. „Suntem în fața unei noi țepe. Numai că FGA nu mai are bani. FGA va trebui capitalizat de către Guvern ca să aibă de unde plăti despăgubirile”, a explicat o sursă din Guvern, la curent cu derularea evenimentelor.

Cum s-au topit banii statului și a crescut RCA din cauza insolvențelor anterioare

Disponibilul Fondului (FGA), cel care ar urma să despăgurească acum accidentele oricăror celor peste 2,5 milioane de asigurați Euroins care ar avea probleme în perioada următoare, a scăzut de la 623 de milioane de lei la 250 de milioane într-un an. Asta pe fondul consumului accelerat de bani cu despăgubirile insolvenței City Insurance.

Peste 60% din rezervele financiare adunate în mulți ani de Fond s-au consumat în 2022. Majoritatea banilor s-a evaporat în ultimele 6 luni ale anului 2022, când s-a ajuns la o medie lunară de 6.000 de cereri (persoane și firme), plătite în urma falimentului City. 

Disponibilul FGA la 31 decembrie 2021 era de 623.657.625 de lei, iar cel de la 31 decembrie 2022 era de 250.181.950 de lei.

Fondul a comunicat pentru Libertatea:

Noua insolvență declarată joi, cea a Euroins, va putea fi compensată doar cu intervenția Guvernului, spun surse din Palatul Victoria. Cum a început totul?

Investigația Libertății: după doi ani de când s-a descoperit frauda City, DIICOT nu a găsit nici un vinovat. Apoi s-a ajuns la Euroins

La jumătatea lui ianuarie 2023, jurnaliștii de investigație ai Libertății au pornit o investigație jurnalistică despre piața asigurărilor. Am plecat de la cazul City Insurance, unde statul a plătit peste 130 de milioane de euro pentru acoperirea unei fraude, remarcată și de autoritățile străine, dar nelămurită încă în România, nici de către justiție, nici de către ASF. DIICOT a comunicat redacției că face cercetări în două dosare, dar nu față de persoane, neidentificate încă. Cât despre ASF, ziarul a descoperit că Autoritatea a promovat oamenii care n-au controlat și supravegheat falimentul City Insurance.

Frauda de la City a avut componente de schemă Ponzi. Cei care au controlat compania au scos banii din țară, dându-și bonusuri de zeci de milioane de euro pentru că au reușit să păcălească ASF, a relatat ziarul. 

Pe parcursul investigației jurnalistice, Libertatea a descoperit că problemele din piața RCA s-au perpetuat și că noul lider, Euroins, are mari probleme. 

Euroins a fost reclamat la Parchet de trei ori de către ASF, a dezvăluit ziarul. Întregii conduceri Euroins, în frunte cu CEO-ul companiei, Tanja Blatnik, i s-a făcut de către ASF plângere penală chiar în februarie 2023. Autoritatea a descoperit că mii de cereri de despăgubire au fost respinse de Euroins fără să fie analizate. Unii dintre semnatarii refuzului au mărturisit că nici măcar nu văzuseră cererile pe care se presupune că le analizaseră și respinseseră. 

Euroins a fost, în ultimii patru ani, cea mai dată în judecată entitate din România, dintre toate instituțiile publice și firmele private, cu peste 100.000 de procese

Problemele Euroins din trecut

Decizia de joi, 16 martie, a Consiliului ASF nu este prima referitoare la Euroins.

În august 2013, ASF a decis ca Euroins să nu mai poată emite polițe RCA, din cauza problemelor pe care compania le avea. În septembrie 2013, ASF a ridicat restricția.

În octombrie 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis ca Euroins să intre în procedura de redresare financiară. Decizia ASF a venit atunci, a comunicat Autoritatea, „în baza concluziilor unui raport de control care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul insuficient al capitalului asiguratorului”.

În martie 2017, ASF a considerat că Euroins a îndeplinit cerințele legale și a scos compania din redresare financiară. De data aceasta, decizia Consiliului ASF este mult mai dură, direct insolvență pentru Euroins.

***

Citește și:

Citește și seria de investigații pe tema City Insurance:

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (18)

CostelMC   •   17.03.2023, 18:53

Bancorex, Dacia Felix etc, apoi 4 insolvente in mai putin de 10 ani in asigurari, toate valorand miliarde de euro in total, platite de contribuabili. In acest timp la ASF, BNR, Guvern, ANAF, Curtea de Conturi se doarme pe bani frumosi. Oricum pana anul viitor cand sunt programate alegeri, lumea va uita si noi, ca oile, vom alege aceeasi trupa de analfabeti care ne va duce in cele din urma, daca avem noroc la sapa de lemn.

Mirciulica   •   17.03.2023, 17:04

la acest moment nici nu mai are rost sa discutam de contextul in care asefeul a vegheat cu grija la derularea fara probleme a celor patru felimente, aceasta situatie fiind una particulara. problema care se pune de ani buni, cam 33, si ar trebui sa dea de gandit macar politicienilor cu ceva responsabilitate care sa incerce sa deschida ochii si celorlalti este faptul ca Romania a devenit sat fara caini, buna de devalizat, de jecmanit. caci ce este instrainarea resurselor energetice, cu impact in siguranta nationala, exploatarea fara limita a padurilor noastre de catre straini ( paduri care in germania sau austria sunt intangibile ), vulnerabilizarea sigurantei noastre alimentare cu sabotarea agricultorilor romani prin desfiintarea septelului si sabotarea culturilor agricole, prin eliminarea lor de la subventii, prin acceptarea pe piata a cerealelor infestate si supra chimizate in contradictie cu pretentiile fata de productiile noastre, blocarea obiectivelor energetice, blocarea la schengen, tunurile bechtel sau motorola, desfiintarea flotelor ( mineraliere, cargo, pescuit oceanic ), achitarea la extern de sume enorme de bani pentru inzestrari miltare pe care nu le mai primim, blocarea industriei proprii si a cercetarii din aparare si promovarea achizitiilor din exterior. si multe, multe altele. iar vina exclusiva e a clasei politice impotente si incompetente noi ca natie avand astfel interzis la dezvoltare si evolutie. pentru noi : cateva margelute, oglinjoare, zorzoan

No_name   •   17.03.2023, 15:55

Am o propunere, de fapt două... Dacă ASF-ul nu a putut descoperi insolvența Euroins înaintea voastră, a ziariștilor, de ce nu li se pune sechestru pe averi până înapoiază toate salariile încasate până acum, de zeci de mii de euro pe lună, și să le redirecționeze către voi ziariștii care, practic, ați făcut treaba lor. Și a doua, să îi aresteze pentru complicitate la furt. Consider că asta era jobul lor la ASF, să verifice așa cu a făcut-o ziariștii ca să nu se ajungă aici. In cazul de față sunt complici cu infractorii și trebuie să plătească. Ar trebui sa protestăm și să nu mai plătim RCA-ul niciunul, să ne batem pe strada, in caz de accident, pentru a ne repara mașina. (Glumesc!)

Vezi toate comentariile (18)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Kamala Harris vs Donald Trump. Ce arată ultimele sondaje dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA
Știrileprotv.ro
Kamala Harris vs Donald Trump. Ce arată ultimele sondaje dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Viva.ro
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale?  „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
Cea mai mare țeapă pentru cei care folosesc Gmail. Poți să rămâi foarte ușor fără cont
FANATIK.RO
Cea mai mare țeapă pentru cei care folosesc Gmail. Poți să rămâi foarte ușor fără cont
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
GSP.RO
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
Cea mai bună metodă pentru a proteja trandafirii iarna. Nu vor îngheța deloc și vor înflori spectaculos anul viitor
FANATIK.RO
Cea mai bună metodă pentru a proteja trandafirii iarna. Nu vor îngheța deloc și vor înflori spectaculos anul viitor
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Unica.ro
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Prețul aurului atinge NIVELURI RECORD în 2024: Cum poți PROFITA ȘI TU de această creștere
Financiarul.ro
Prețul aurului atinge NIVELURI RECORD în 2024: Cum poți PROFITA ȘI TU de această creștere
"Testez iubiţi, soţi, amanţi". Un trend de pe TikTok a devenit motiv de înșelăciune. Cum rămân fără banii oamenii care cad în plasa anunțului
Observatornews.ro
"Testez iubiţi, soţi, amanţi". Un trend de pe TikTok a devenit motiv de înșelăciune. Cum rămân fără banii oamenii care cad în plasa anunțului
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI