”Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza prețurilor la alimente, în special la unt, ouă și unele produse din carne, unde prețurile au avut evoluții radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină și cu date, cu mai multe informații. Le-am cerut și noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informații mai multe pe această temă”, a declarat Chirițoiu, citat de Agerpres.ro.
El a arătat că unele creșteri de prețuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor și untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.
Deprecierea leului în fața euro, posibilă cauză
Potrivit lui Chirițoiu, scumpirile ar putea fi efectul creșterii deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor. Mai departe, acest lucru duce la scăderea leului în fața euro, fenomen sesizat în ultima perioadă, când leul a bifat cel mai scăzut nivel din istorie în fața monedei europene.
”Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, crește deficitul comercial. Deci dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și generează inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei”, a explicat Chirițoiu.
Dublare de preț la ouă
Analiza Consiliului Concurenței vine după ce Petre Daea, ministrul Agriculturii, a sesizat autoritatea de competiție în privința scumpirilor. Daea a afirmat că nu există motive obiective pentru creșterea prețului.
Reamintim, prețul la ouă s-a dublat în doar câteva săptămâni, scumpiri existând și la carne sau lactate.
Fermierii cer și ei intervenția autorităților
De asemenea, fermierii cer și ei intervenția autorităților, spunând că se confruntă cu o altfel de problemă: prețurile pentru producția lor au scăzut, dar produsele ajung la consumatori la prețuri mai mari.