„Consiliul Concurenţei a declanşat în anul 2008 o investigaţie, a închis-o în 2013 într-un mod dubios. Atunci, în Europa, opt bănci au fost sancţionate drastic pentru constituirea de cartel, pentru manipularea Libor.

În România, în acelaşi timp, opt bănci au fost spălate, acea investigaţie a fost închisă într-un mod dubios, deşi existau opinii din interiorul Consiliului Concurenţei, opinii scrise ale inspectorilor de acolo, cum că s-au ascuns, s-a favorizat infractorul, deci elemente care să ne determine să procedăm la o verificare a felului în care s-a închis acea anchetă”, a precizat Zamfir, marți, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului.

Scandal pe dobânzi

Zamfir este șeful Comisiei Economice a Senatului și l-a chemat recent la audieri pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) pe tema ROBOR.

Acesta reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele și este indicatorul de referință în cazul creditelor în lei pentru populație.

Zamfir a acuzat că indicele ROBOR este ”trucat” și că băncile cotează dobânzi mai mari când se calculează acest indice decât în operațiunile zilnice.

BNR respinge acuzațiile. Isărescu nu a apărut la audierea organizată de Zamfir, însă acesta vrea să îl oblige să participe.

Acuzații de cartel, scoase de la naftalină

Anterior, Zamfir a avut o prezentare în Comisia Economică, aducând public o serie de emailuri trimise de bancheri în 2008. Zamfir susține că acestea sunt dovezi că băncile sunt un cartel.

Potrivit legislației, băncile pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri pentru cartel sau abuz de poziție dominantă.

Numai că investigația a fost închisă în 2013 fără amenzi. Consiliul Concurenței a amendat, însă, BRD pentru că nu a permis angajaților săi să facă o inspecție și Raiffeisen pentru că a furnizat date false.

Băncile investigate de Consiliul Concurenței, participante la sistemul amintit, sunt Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale SA, CEC Bank, Unicredit Ţiriac Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ING BANK, Eximbank, RBS România și Bancpost.

Dintre acestea, statul deține CEC și Eximbank. Dintre celelalte, Bancpost a fost cumpărată de Banca Transilvania, iar Unicredit a cumpărat portofoliul de credite al RBS.

Ieri, Darius Vâlcov – consilier al premierului Viorica Dăncilă – a anunțat că Guvernul dorește eliminarea indicelui sau schimbarea modului său de calcul.

La rândul său, Consiliul Concurenței a demarat recent o altă analiză despre indicele ROBOR.

Urmărește-ne pe Google News