Prin acestă anchetă, Consiliul Concurenței verifică dacă între bănci există o înțelegere pentru fixarea dobânzilor.

Ancheta vine după ce, în luna august, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a acuzat băncile că „au sărit calul” prin modul în care au fixat rata ROBOR.

„ROBOR se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni însă s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR”, a spus Isărescu.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, era marți 1 noiembrie, la 8,19% pe an. În urmă cu o săptămână, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, de 8,20%.

În 2008, în urma unei anchete similare, Raiffeisen și BRD au primit amenzi mari, în condițiile în care sancțiunile pentru înțelegeri anti-concurențiale se stabilesc ca procent din cifra de afaceri, până la 1%. Ancheta a venit atunci după ce BNR acuzase mai multe bănci că au „atacat leul”.

După contestații în instanță, BRD, care a atacat și la Curtea Constituțională, a obținut anularea sancțiunilor de 4 milioane de euro, iar Raiffeisen doar reducerea la jumătate a cuantumului inițial de 3,4 milioane de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News