Controlul a avut loc ziua precedentă și a durat până aproape de miezul nopții. Inspectorii au strâns probe prin care speră să probeze o înțelegere anticoncurențială între bănci și de aceea au verificat computere, e-mailuri și telefoane ale bancherilor, scrie sursa citată.
Toate băncile comerciale raportează și pot verifica în baza de date a Biroului de Credit clienții care au întârziat achitarea ratelor la împrumuturi, persoanele care au comis fraude sau infracțiuni, dar și clienții care au dat informații false când au solicitat credite. Baza de date a Biroului stochează totodată și informații pozitive despre clienții fără restanțe și se calculează astfel un scor al riscului de neplată al celor care cer împrumuturi bancare.
Consiliul Concurenței poate face inspecții inopinate la orice companie sau instituție financiară și are dreptul legal să ridice orice probă considerată de folos în anchetă, dacă obține autorizație de la instanță și dacă aceste controale sunt justificate pentru a documenta suspiciunile privind practicile anticoncurențiale.
Cel mai recent control inopinat de amploare la bănci avut loc în noiembrie 2022, când s-au strâns probe care să sprijine bănuielile Consiliului Concurenței privind existența unei înțelegeri de tip cartel între instituțiile financiare care participă la calculul ratei ROBOR. Nicio decizie nu a fost anunțată în urma controalelor de la finalul anului trecut.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
mariussorin75 • 06.09.2023, 21:42
Bancile aduc bani la buget, nu la fel de mult cat castiga dar sunt constiinciosi...e doar de imagine pt electorat actiunea