Cuprins:
Consiliul Concurenței a recomandat Guvernului acordarea de vouchere pentru persoanele vulnerabile în locul plafonării prețului final la lemnele de foc, a declarat, pentru Libertatea, Bogdan Chirițoiu, președintele instituției.
„Noi am recomandat ca măsurile adoptate să fie proporționale și să-și atingă obiectivul urmărit, respectiv protejarea populației prin asigurarea accesului la resursa lemnului de foc, să fie aplicabile pe o perioadă strict limitată și justificate de împrejurări excepționale, care țin de protecția dreptului la viață a persoanelor afectate de creșterea semnificativă a prețurilor la materialele lemnoase necesare încălzirii în perioada sezonului rece”, spune șeful instituției.
Ca urmare, am propus, ca persoanelor vulnerabile să li se acorde tichete valorice (vouchere – n.r.) care să poată fi utilizate exclusiv pentru achiziția de lemn de foc și produse derivate pentru încălzire și, în același timp, să se reanalizeze cotele de recoltare pentru o perioadă strict limitată, justificată de aceste împrejurări. Guvernul a considerat că măsura de sprijin trebuie aplicată tuturor și a introdus plafonarea prețului final facturat pentru lemnul de foc necesar pentru încălzire în sezonul rece care urmează.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței:
Acesta spune că a recomandat și creșterea cotelor de lemn, astfel încât să existe destul lemn pe piață.
Criticile industriei
Cătălin Tobescu, președintele asociației Prolemn, a avertizat săptămâna trecută că există riscul unei penurii la iarnă, urmând să fie afectate școlile și primăriile, dar și locuitorii de la câmpie care se încălzesc cu această resursă.
Acesta a spus că firmele care au cumpărat lemnul cu 500 de lei metrul cub nu pot vinde cu 400 de lei aceeași cantitate, așa cum cere Guvernul în ordonanță.
Asociația a mai afirmat că Romsilva a recoltat mai puțin lemn în acest an.
Cum s-a ajuns la plafonarea pentru toți
Conform surselor Libertatea, PSD a dorit inițial creșterea ajutoarelor sociale pentru persoanele care se încălzesc pe lemne.
UDMR a propus acordarea unor vouchere de 150 de lei pentru o cantitate de 5 metri cubi.
În coaliție se stabilise initial plafonarea prețului la Romsilva, regie a statului, însă în final prețul a fost stabilit și pentru firmele private.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, a criticat ordonanța, afirmând că este „o greșeală”.
Ulterior, Ionuț Stroe – purtătorul de cuvânt al PNL – a declarat că plafonarea s-a făcut atât la Romsilva, cât și la privați, pentru a preveni specula. Acesta a susținut că ordonanța va putea fi îmbunătățită în Parlament.
Ciolacu susține plafonarea, dacă e speculă
Același lucru l-a declarat luni și Marcel Ciolacu, liderul PSD.
Întrebat dacă Guvernul poate plafona prețul unui produs vândut de un privat, liderul PSD a răspuns afirmativ.
„În situaţii de criză, da. Dacă Guvernul constată că există o zonă de speculă pe acel produs, mai ales când te adresezi populaţiei, da. Şi susţin acest lucru. Pe perioadă limitată de timp, guvernele au această posibilitate şi cred că este corect aşa. Când are un impact mare asupra populaţiei, Guvernul are obligaţia chiar să intervină pe o situaţie, pe o perioadă limitată, nu venim cu alt regim”, a spus Ciolacu, conform Agerpres.ro.
Ministerul Mediului nu a răspuns până acum întrebărilor Libertatea.