Sunt investigate companiile Electromontaj Cluj, Energobit și Electrotech, plus Smart – o filială proprie a Transelectrica ce se ocupă de mentenanța liniilor și stațiilor.

Investigația a pornit de la informații furnizate de către Transelectrica și vizează licitațiile pentru retehnologizarea stației Domnești și modernizarea stației Râureni.

”Practic, în cadrul celor 2 licitații organizate de Transelectrica, ofertantul ce se clasase pe primul loc în urma derulării etapei de licitaţie electronică a fost descalificat pentru că nu a răspuns sau a răspuns incomplet la solicitarea autorităţii contractante, iar contractul a fost atribuit ofertantului clasat pe locul al doilea, la un preţ mai mare”, se arată în comunicatul autorității de competiție.

„Pornind de la aspectele sesizate de autoritatea contractantă, analizăm toate licitaţiile de atribuire a lucrărilor respective, fiind posibilă o înţelegere pentru împărţirea contractelor. Este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din domeniul achizițiilor publice, astfel încât, în final, să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Instituția a efectuat mai multe inspecții inopinate la sediile companiilor în luna decembrie, iar documentele ridicate se află în analiză.

Amenzile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Anterior, rapoartele Curții de Conturi din anii trecuți au evidențiat mai multe probleme în cadrul unor lucrări atribute de către Transelectrica sau de Smart, inclusiv plăți efectuate nelegal.

Transelectrica operează sistemul de transport al energiei electrice din România și este responsabilă de siguranța sistemului energetic. Compania este controlată de către Ministerul Economiei și este listată pe bursa de la București.

Consiliul Concurenței a descoperit anterior licitații trucate și la Transgaz, dar și la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR, fosta CNADNR – n.r.).

 
 

Urmărește-ne pe Google News