Consiliul Concurenței monitorizează în permanență piața carburanților, iar prețurile din România urmează cotațiile internaționale, neexistând indicii că societățile de pe această piață ar fi încălcat Legea concurenței, a declarat Dan Pascu, vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.ro.
„În România, preţurile merg în paralel cu cotaţiile internaţionale şi cu preţul ţiţeiului. În acest moment, nu avem niciun fel de indiciu că ar exista înţelegeri între actorii de pe piaţa combustibililor. Mai mult, acelaşi fenomen de creştere a preţurilor se întâlneşte şi în alte state europene, precum şi în SUA, în forme acute”, a arătat oficialul, în cadrul Comisiei Economice din Senat.
Scumpirile, mai mici decât creșterile de pe burse
Acesta a mai spus că în România, creşterea este mai mică decât creșterile la cotaţiile internaţionale.
Astfel, preţul benzinei în România a crescut cu 40% de la începutul anului, iar cel al motorinei, cu 51%.
În același timp, cotaţiile internaţionale Platts ale benzinei au crescut cu 87%, iar la motorină cu 120%, conform sursei citate.
Reprezentantul instituției a mai spus că din moment ce nu au existat indicii de încălcare a legislaţiei, consiliul nu a putut cere în instanţă efectuarea unor inspecţii inopinate la companiile petroliere.
Chirițoiu: Plafonarea ar însemna să ne întoarcem în comunism
La rândul său, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că toate statele din Uniunea Europeană, dar și SUA se confruntă cu creșterea prețurilor la carburanți.
„Este normal ca preţurile să crească dacă au crescut cotaţiile materiilor prime. Însă nu avem dovezi în UE că peste evoluţia internaţională a preţurilor s-ar adăuga comportamente incorecte. Cu toţii monitorizăm situaţia şi dacă apar indicii vom deschide investigaţii”, a adăugat șeful Concurenței.
Acesta a spus că plafonarea prețului este o măsură proastă, care ne-ar întoarce în comunism și care ar putea să ducă la penurie de carburanți, potrivit Agerpres.ro.
Plafonarea preţului ar însemna să ne întoarcem în comunism, când stăteam la coadă în benzinării. E greu să văd ce rost ar avea măsura aceasta, pentru că nu este o criză trecătoare care a izbucnit acum şi trece peste două săptămâni.
Bogdan Chirițoiu:
„Dacă ar fi o măsură bună, ar fi în general practicată, dar este o măsură proastă, în general, care duce fie la preţuri prea mari, fie la lipsa produselor”, a completat acesta.
Guvernul a anunțat recent o măsură de reducere cu 50 de bani pe litru a prețului la carburanți prin compensarea companiilor.
Acuzele lui Ciolacu
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat de mai multe ori în ultima perioadă că instituția condusă de Bogdan Chirițoiu nu și-a făcut treaba.
„Eu v-am spus că, din punctul meu de vedere, în acest moment, Consiliul Concurenţei nu şi-a făcut treaba. Nu putem veni, după ani de zile în care nici Guvernul, şi aici a fost o hotărâre corectă de a nu intra în mediul de afaceri, brutal, reglementând sau venind, impunând anumite lucruri, dar nici nu poţi, instrumentele statului român, să te uiţi la ele şi să vezi că iau măsuri după ani de zile după ce crizele au trecut”, spunea Ciolacu în data de 16 iunie, conform News.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro