„Consiliul Concurenței a finalizat inspecțiile inopinate derulate la zece bănci, precum și la Biroul de Credit și la Asociația Română a Băncilor. Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala București, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A., First Bank SA. Inspecțiile s-au derulat în cadrul unei noi investigații, privind posibile înțelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele și serviciile de creditare pentru persoane fizice”, a anunțat Consiliul Concurenței.
„Avem deja în derulare o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. De data aceasta ne uităm și la condițiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienți la credite”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Autoritatea de concurență a precizat că are suspiciuni că acționarii Biroului de Credit ar limita accesul oamenilor la produsele și serviciile de creditare bancară „printr-o serie de acțiuni legate de stabilirea și aplicarea scorului FICO, în funcție de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit”, dar nu a comunicat nicio măsură.
Inspectorii au strâns zilele trecute probe prin care speră să probeze o înțelegere anticoncurențială între bănci și de aceea au verificat computere, e-mailuri și telefoane ale bancherilor.
Nu s-a comunicat nicio măsură nici după controalele de anul trecut
Cel mai recent control inopinat de amploare la bănci avut loc în noiembrie 2022, când s-au strâns probe care să sprijine bănuielile Consiliului Concurenței privind existența unei înțelegeri de tip cartel între instituțiile financiare care participă la calculul ratei ROBOR. Nicio decizie nu a fost anunțată în urma controalelor de la finalul anului trecut.
Toate băncile comerciale raportează și pot verifica în baza de date a Biroului de Credit clienții care au întârziat achitarea ratelor la împrumuturi, persoanele care au comis fraude sau infracțiuni, dar și clienții care au dat informații false când au solicitat credite. Baza de date a Biroului stochează totodată și informații pozitive despre clienții fără restanțe și se calculează astfel un scor al riscului de neplată al celor care cer împrumuturi bancare.
Consiliul Concurenței poate face inspecții inopinate la orice companie sau instituție financiară și are dreptul legal să ridice orice probă considerată de folos în anchetă, dacă obține autorizație de la instanță și dacă aceste controale sunt justificate pentru a documenta suspiciunile privind practicile anticoncurențiale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
PS92234 • 11.09.2023, 21:58
foarte bine . consiliul concurentei a terminat inspectiile fara sa ofere exlicatii. LOGIC & NORMAL in romania . hotii fac controale la hoti. Sa traiti bine in romania !