Consiliul de Administrație este condus de către dr. Șerban Turliuc, șef de secție al Institutului, care a refuzat să comenteze pentru Libertatea hotărârea luată de CA în urma ședinței de pe 7 februarie, cu patru voturi pentru și o abținere de către membrii prezenți.
Consiliul de Administrație a invocat în ordinea de zi faptul că au fost analizate rapoartele de control realizate în urma vizitelor repetate ale Corpului de Control al ministrului Sănătății pe parcursul anului trecut la institut. Membrii CA au specificat în hotărârea emisă că foarte multe dintre măsurile despre care Gabriel Oprișanu ar fi spus că sunt îndeplinite sunt doar la stadiul de propuneri și precizări, nefiind implementate ”măsurile dispuse prin rapoartele de control din 21.05.2015, 23.04.2019 și 14.11.2019 și aprobate de Ministerul Sănătății”.
Oprișanu, despre cei care au votat: fac parte din ”gașca lui Turleanu”
Astfel, la
Ministerul Sănătății a fost transmisă spre aprobare o propunere de revocare din
funcția de manager a lui Gabriel Oprișanu, procesul verbal fiind semnat, pe
lângă cei 4 membri prezenți care au votat pentru și al V-lea care s-a abținut,
de trei invitați, un medic și doi asistenți medicali, dintre angajații
instituției.
Contactat telefonic, Gabriel Oprișanu a avut o reacție virulentă la adresa Consiliului de Administrație, i-a acuzat pe cei care au votat de faptul că fac parte din ”gașca lui Turliuc” și pe președintele CA, dr. Șerban Turliuc, de faptul că ar fi în conflict de interese și într-o stare de incompatibilitate, prin faptul că e în subordinarea managerului ca șef de secție, dar președinte al Consiliului de Administrație.
El mai acuză și faptul că decizia s-a luat când era în concediu, fiind plecat din Iași de pe 4 februarie, până pe 18 februarie.
”Organele de cercetare penală își vor spune cuvântul. Un amărât de șef de secție nu pate să demită un manager, el are contract de administrare, e în conflict de interese – cum adică, el propune buget pentru secția lui și tot el avizează bugetul spitalului? Asta este ilegal, în 30 de zile de la numire trebuia să renunțe la una dintre calități, nu a renunțat, au trecut mai mult de 40 de zile de când a fost numit, așadar noi am sesizat Agenția Națională de Integritate și procuratura”, a declarat Gabriel Oprișanu.
Socola, un
institut înțesat de scandaluri
Managerul Gabriel Oprișanu s-a remarcat în ultimii ani mai degrabă prin scandalurile care au ajuns în atenția publicului. Acesta a fost acuzat de faptul că ar face promovări pe criterii subiective, că ar face angajări discreționare pe posturi și i s-a cerut în mod public demisia recent, de către trei dintre angajate, două asistente medicale principale, Ana Mirela Popeanu și Lola Vasilica Mitrică, alături de un referent de specialitate, Iulia Ionașcu.
În textul scrisorii se vorbește, punctual, de faptul că managerul Gabriel Oprișanu ar avea în permanență o atitudine vulgară, disprețuitoare și amenințătoare față de unii pacienți și de angajații care nu îi împărtășesc punctele de vedere, și că ar fi distribuit fondurile institutului preferențial, în funcție de ”fidelitatea” angajaților: cei care îi sunt loiali lucrează în pavilioane numite ”de lux”, dotate cu aer condiționat și toate facilitățile moderne, în timp ce restul pavilioanelor au probleme inclusiv cu toaletele funcționale.
”Ați lăsat în paragină majoritatea clădirilor aflate în patrimoniul institutului, preferând să aruncați fondurile de investiții pe dotări de lux în birourile membrilor conducerii care vă sunt susținători și vă îndeplinesc fără să gândească toate dispozițiile, indiferent dacă au sau nu suport legal. Ați folosit în scop propriu și fără drept mijloace aflate în inventarul institutului, creând astfel prejudicii materiale pe care nu le-ați acoperit până în prezent”, se precizează în scrisoarea pe care cele trei angajate au trimis-o la Ministerul Sănătății.
Ce a scos la iveală raportul Corpului de Control
În ceea ce privește raportul corpului de control din ianuarie-februarie 2019, Libertatea a prezent pe larg neregulile din cele 80 de pagini ale acestuia: angajări pe posturi inexistente, dosare incomplete, în unele cazuri neasumate, cabinet oftalmologic cu dotări moderne nefolosit din 2016, achiziții publice ilegale. Reprezentanții Corpului de Control au găsit și o moașă angajată de mai mulți ani pe postul de asistent medical, fără să aibă pregătirea necesară. „Problema persistă și la nivelul angajărilor, unde concluziile raportului spun că statele de funcții nu reflectă starea reală de ocupare a locurilor de muncă, existând discrepanțe majore cu privire la posturile pe care se află angajații față de cele pe care au fost angajați”, se preciza în raportul citat.