Consiliul, care este finanțat de Meta, dar este condus independent, a preluat cazul privind imaginile cu Biden în octombrie anul trecut, ca răspuns la o plângere a unui utilizator cu privire la un video modificat, de șapte secunde, în care apare liderul american și care postat pe Facebook, rețeaua emblematică de socializare a Meta.
Decizia de luni a Consiliului este prima care abordează politica Meta privind „informațiile manipulate din media”. Această politică a companiei deținute de Mark Zuckerberg interzice anumite tipuri de videoclipuri trucate, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de potențiala utilizare a noilor tehnologii de inteligență artificială pentru a influența alegerile din acest an.
Politica companiei „este lipsită de o justificare convingătoare, este incoerentă și confuză pentru utilizatori și nu specifică în mod clar prejudiciile pe care încearcă să le prevină”, a afirmat consiliul.
Consiliul a sugerat ca Meta să actualizeze regula pentru a acoperi atât conținutul audio, cât și cel video, indiferent dacă a fost folosită sau nu inteligența artificială, și să aplice etichete care să identifice acest conținut ca fiind manipulat.
Consiliul nu a solicitat însă ca politica să se aplice și fotografiilor, avertizând că, în acest caz, politica ar putea să fie prea dificil de aplicat la scara Meta.
Meta, care deține, în afară de Facebook, rețeaua Instagram și aplicația de mesagerie WhatsApp, a informat consiliul de administrație în cursul revizuirii că intenționează să actualizeze politica „pentru a răspunde la evoluția unei AI noi și din ce în ce mai realiste”, potrivit deciziei de luni.
Compania a precizat luni, într-un comunicat, că analizează hotărârea și că va răspunde public în termen de 60 de zile.
Clipul de pe Facebook a manipulat imagini reale cu Biden schimbând autocolante pe care scria „I Voted” („Am votat”) cu nepoata sa în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului din 2022 din SUA și sărutând-o pe obraz.
Versiuni ale aceluiași clip video modificat începuseră să devină virale încă din ianuarie 2023, a precizat consiliul.
În hotărârea lui, Consiliul de supraveghere a precizat că Meta a avut dreptate să lase videoclipul pe Facebook în conformitate cu politica sa actuală, care interzice videoclipurile modificate în mod înșelător doar dacă au fost produse de inteligența artificială sau dacă fac ca oamenii să pară că spun cuvinte pe care, de fapt, nu le-au spus niciodată.
Potrivit Consiliului, conținutul modificat fără ajutorul inteligenței artificiale „este răspândit și nu neapărat mai puțin înșelător” decât conținutul generat de instrumente de inteligență artificială.
Consiliul a mai afirmat că politica ar trebui să se aplice și conținutului exclusiv audio, precum și videoclipurilor care prezintă persoane care fac lucruri pe care nu le-au făcut niciodată.
Aplicarea acestei reguli, a adăugat consiliul, ar trebui să constea în aplicarea de etichete pe conținut, mai degrabă decât în abordarea actuală a Meta, care constă în eliminarea postărilor de pe platformele sale.
Foto: Profimedia Images
Pensiamortului_LA_EI_spitalpro • 05.02.2024, 22:04
Să examineze și imaginile cu oameni pe Lună. A mers naiba pe lună. Se vede clar că acele imagini, majoritatea, au fost create cu ajutorul inteligenței artificiale. Contururile se vad ciudat. Nu fac parte din aceeași poză cu fundalul. Plus umbrele etc. Vă dați seama cât oxigen e pe o nava spațială mica? Cât într-un submarin, în care oxigenul ajunge câteva zile. Acum unii zic că stau 1000 de zile în spațiu. Cum beau apă, cum își fac nevoile fără gravitație? Hollywood, balet printre magneți