Noile taxe și impozite, măsuri pe care Executivul le va aproba în ședința programată astăzi, 25 septembrie, la ora 15.00, sunt cele mai importante din istoria economică recentă a României, iar asumarea răspunderii în Legislativ este programată marți, 26 septembrie, sau miercuri, 27 septembrie.
CES a emis însă un aviz nefavorabil la proiectul de lege, iar unul dintre argumente a fost acela că „măsurile de reducere a cheltuielilor sunt neconvingătoare”.
„Guvernul şi-a propus să colecteze 100 de miliarde lei (85%) din mediul privat şi doar 16 miliarde lei (15%) din eficientizarea cheltuielilor publice, or, acest dezechilibru trebuie ajustat”, se arată în documentul CES.
„Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creştere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că au avut un efect contrar, fiind foarte probabil ca, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească. Creşterea fiscalităiţi stimulează tendinţele evazioniste, iar autorităţile statului s-au dovedit până în prezent incapabile să ţină sub control fenomenele evaziunii şi muncii la negru”, mai scrie în act.
Avizul din partea Consiliului Economic și Social are doar un rol consultativ și nu poate împiedica adoptarea unui proiect de lege de către Guvern, dar este un demers obligatoriu în circuitul de avizare.
România s-a angajat în fața Comisiei Europene, prin PNRR, să aibă un deficit bugetar de 4.4% din PIB. După negocierile purtate la Bruxelles, noua țintă asumată este de 5.5%. Gaura la buget este acum de 45 de miliarde de lei, iar majorarea țintei de deficit a ajutat Guvernul să nu ia măsuri mai dure în zona economică.