”Revoluția fiscală” pregătită de către Coaliția PSD-ALDE prevede trecerea contribuțiilor la salariat și scăderea acestora de la 39% la 35%. Concomitent, se introduce o contribuție asigurătoare pentru muncă, de 2,25%, care va înlocui fondurile pentru creanțe, concedii medicale și condiții grele de muncă.
De asemenea, se scade impozitul pe venit de la 16% la 10%.
Toate aceste măsuri vin la pachet și sunt menite ca salariile angajaților să nu scadă salariile nete. Însă o măsură care să oblige angajatorii din mediul provat să crească salariul brut cu diferență nu există în proiect, deși ministrul Finanțelor Ionuț Mișa spunea că se va face.
Astfel, salariații din mediul privat ar putea avea salariile diminuate cu 22% de la începutul anului viitor, dacă patronii nu majorează salariile brute.
De asemenea, majorarea de 25% a salariilor bugetarilor, promisă pentru anul viitor nu va mai fi decât de 3-4%.
Sindicatele au anunțat deja proteste masive și intenționează să declanșeze greva generală din această cauză.
Guvernul nu are bani pentru majorările salariale din 2018
Anterior, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că fără trecerea contribuțiilor la angajat nu se poate implementa legea salarizării, care prevede majorări salariale de 25% pentru bugetari de la 1 ianuarie 2018, iar sindicatele au acuzat că se încearcă un ”șantaj”.
România va fi singura țară din Uniunea Europeană care va avea toate contribuțiile la angajat în cazul în care măsura va trece.