Consiliul Municipal al Elevilor București a reacționat, după ce au avut loc, la începutul săptămânii, 23 de percheziții la domiciliu, într-un dosar cunoscut deja în spațiul public drept dosarul „droguri în licee”.
„Este important ca întreaga comunitate școlară din București să ia măsuri de prevenție și combatere cu privire la consumul și traficul de droguri în liceele din Capitală, prin organizarea activităților extrașcolare informative, ajustate intereselor elevilor și făcute într-un mod atractiv și coerent, accentul nefiind pus pe coerciție”, transmite Lucian Cismaru, președintele Consiliului Municipal al Elevilor București.
Rețeaua Meduza – droguri în licee
Rețeaua Meduza ar fi comercializat substanțe interzise precum cocaină și canabis în licee din București, potrivit Agerpres. Printre instituțiile preuniversitare unde elevii ar fi consumat droguri cumpărate de la aceștia se numără Colegiul Național „I. L. Caragiale” și Colegiul German „Goethe”.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au cerut arestarea preventivă a doi tineri, scrie Libertatea, iar alți cinci sub cercetați sub control judiciar (au obligația să se prezinte la organul de urmărire penală de fiecare dată când sunt chemați și există restricții privind deplasarea).
De asemenea, doi elevi au fost audiați în acest dosar, potrivit edupedu.ro, unul de Liceul „Traian”, celălalt de Liceul „Hristo Botev”. Părinții lor, notează aceeași sursă, lucrează la Ministerul Afacerilor Externe, respectiv la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Procurorii îi suspectează că ar fi vândut și ei droguri în licee din Capitală.
Vor activități informative despre nocivitatea drogurilor
„Pericolul consumului de droguri de la vârste tot mai fragede este din ce în ce mai mare și totuși ignorat, în speranța că va dispărea de la sine”, se precizează într-un comunicat de presă al Consiliului Elevilor din București.
Reprezentanții elevilor din Capitală amintesc și că tinerii nu sunt conștienți de impactul pe care-l are asupra vieții lor consumul de droguri.
Consiliul elevilor mai subliniază cât de important este să se vorbească public despre aceste cazuri. „Condamnăm ferm traficul și consumul de droguri, dar și mușamalizarea acestuia și îndemnăm la o acțiune cât mai rapidă din partea autorităților competente, în scopul abordării acestui fenomen într-un mod cât mai eficient, care să prevină astfel de situații viitoare și să încurajeze elevii să ia atitudine atunci când văd astfel de acțiuni la ei în școală”, mai transmit reprezentanții elevilor din Capitală.
Aceștia îndeamnă, de asemenea, școlile și autoritățile să ia măsuri imediat, astfel încât liceele să rămână un mediu sigur pentru tineri.
„Este deosebit de important ca aceste cazuri de trafic de substanțe interzise să iasă la iveală și să nu fie mușamalizate de niciun actor al educației, fie el elev, părinte, profesor sau director, astfel încât să contribuim cu toții la formarea unui mediu cât mai propice învățării în unitățile de învățământ din București”, adaugă elevul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
IulianH6 • 22.03.2023, 18:54
Părinti, elevi, profesori ar trebui să condamne Statul care nu-si face datoria, pentru-că a permis intrarea Drogurilor în țară . De ce nu sunt arestati marii Traficanti ? ca să nu mai ajungă drogurile să fie răspândite.