„Fără o motivație financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să își desfășoare în mod optim activitatea la clasă”, subliniază reprezentanții elevilor.
Greva generală care a intrat vineri în a cincea zi afectează în special elevii din anii terminali, care „nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor zile de școală”.
„Tocmai din acest motiv, susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora”, precizează Consiliul Național al Elevilor.
Situația actuală va afecta elevii de clasa a XII-a care săptămâna viitoare au prevăzută înscrierea pentru examenul de Bacalaureat, dar care nu au mediile încheiate din cauza grevei generale. Continuarea grevei poate duce la amânarea examenelor, ceea ce poate periclita șansele unui elev care vrea să aplice pentru o facultate din străinătate.
„Așadar, solicităm urgentarea demersurilor de soluționare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susține, pe termen lung, un act educațional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiții optime a anului școlar în curs”, transmit elevii.
În final, ei cer guvernului să accepte solicitarea profesorilor de a mări salariile înainte de adoptarea noii legi a salarizării pentru a încheia greva. „Finanțarea corespunzătoare a sistemului de educație trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget”, conchide Consiliul Elevilor.
Miruna Croitoru, președinta Consiliului Elevilor, a fost prezentă marți, 23 mai, la consultări la guvern cu premierul Nicolae Ciucă și președintele Federației Părinților. Cu această ocazie, ea a transmis că greva este o situație „care ne dezavantajează pe toți”, subliniind că elevii și-ar dori să se întoarcă la ore cât mai curând.
Greva generală din Educație continuă și astăzi, cu costul amânării rotativei guvernamentale. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri că nu-și va mai depune demisia până nu soluționează greva și a cerut cadrelor didactice noi discuții pentru a găsi un compromis care să nu dezechilibreze bugetul de stat. Joi, liderii de sindicate au cerut, la întâlnirea cu Executivul, creșteri salariale de 25%, pe care Guvernul le-a respins.