Suma care urmează să fie împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde de euro, iar împrumuturile vor avea o perioadă de grație de 10 ani.

„Pachetul prevede o soluție structurală pentru sprijinirea financiară a Ucrainei în 2023. Suma care urmează să fie împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde de euro, iar împrumuturile vor avea o perioadă de grație de 10 ani. Statele membre vor acoperi cea mai mare parte a costurilor cu dobânzile prin intermediul veniturilor alocate externe. Garanțiile pentru împrumuturile respective vor fi asigurate fie de la bugetul UE, fie de către statele membre”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul European sâmbătă.

Propunerea, care a fost adoptată azi de Consiliul European, va fi transmisă Parlamentului European spre adoptare săptămâna viitoare.

„Ucraina poate conta pe UE. Vom continua să sprijinim Ucraina, inclusiv din punct de vedere financiar, atât timp cât va fi nevoie. Legislația pe care am adoptat-o astăzi înseamnă că Ucraina poate conta pe un ajutor financiar regulat din partea UE pe parcursul anului 2023”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul finanțelor al Cehiei.

O parte a pachetului legislativ, o modificare a regulamentului financiar, fusese deja adoptată de Consiliu în formațiunea ECOFIN la 6 decembrie.

Anunțul vine după ce, marți, Ungaria a blocat această propunere. Ministrul de finanțe al Ungariei, Mihály Varga, și-a exprimat opoziția față de adoptarea de către Consiliul European a unor amendamente privind ajutorul acordat Ucrainei.

„Ungaria este împotriva modificării legislației financiare”, a spus el la Bruxelles, în timpul ședinței deschise a reuniunii Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare.

Pe 9 noiembrie, Comisia Europeană a propus să aloce Ucrainei 18 miliarde de euro în 2023. Fondurile ar trebui acordate sub formă de împrumuturi în condiții foarte favorabile, cu o perioadă de rambursare de până la 35 de ani.

În aceeași zi, Budapesta a anunțat că nu va sprijini modificările necesare pentru pregătirea acestui pachet de ajutor.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News