UPDATE 20.30: Consiliul European a ajuns la un acord asupra viitoarei conduceri a instituțiilor Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de Donald Tusk, președintele Consiliului European, printr-un mesaj publicat pe Twitter.
The European Council has agreed on the future leadership of the EU institutions.
— Donald Tusk (@eucopresident) July 2, 2019
Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, în timp ce Charles Michel, premierul Belgiei, a fost ales preşedinte al Consiliului European.
— Donald Tusk (@eucopresident) July 2, 2019
— Donald Tusk (@eucopresident) July 2, 2019
De asemenea, Christine Lagarde a fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).
— Donald Tusk (@eucopresident) July 2, 2019
Pentru funcţia de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a fost propus oficial Josep Borrell Fontelles, ministrul de Externe al Spaniei şi fost preşedinte al Parlamentului UE.
— Donald Tusk (@eucopresident) July 2, 2019
UPDATE 20.00: Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat printr-un mesaj publicat pe Twitter că un acord privind desemnarea noilor șefi al instituțiilor Uniunii Europene este „tot mai aproape”, după trei zile de negocieri intense.
Getting closer and closer…
— Donald Tusk (@eucopresident) July 2, 2019
„Teoretic, avem un acord”, a precizat o sursă europeană bine plasată la Bruxelles, conform Agerpres.
În schimb, varianta prin care ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, ar prelua șefia Comisiei Europene a fost criticată de eurodeputații social-democrați și cei din grupul Verzilor.
Potrivit sursei citate, eurodeputatul german Udo Bullman, fostul lider al grupului S&D din Parlamentul European (PE), a declarat pentru dpa că acest compromis – propus de preşedintele Consiliului European Donald Tusk, „este inacceptabil”.
De asemenea, eurodeputatul german Sven Giegold din grupul Verzilor a postat pe Twitter că „Europa merită mai mult!”
Ursula von der Leyen este membră a Uniunii creştin-democrate (CDU), partidul Angelei Merkel.
UPDATE 16.34: Președintele Franței, Emmanuel Macron, susține varianta ca șefa FMI, Christine Lagarde, să devină președintele Băncii Centrale Europene, iar Ursula von der Leyen să preia conducerea viitoarei Comisii Europene, transmite Reuters. ”Lucrurile merg mai ușor acum”, a declarat o sursă diplomatică, referindu-se la negocierile din Consiliu.
UPDATE 16.27: Administrația Prezidențială a publicat pe site-ul său o fotografie cu discuțiile care au loc în cadru informal în această după-amiază la Bruxelles, în care președintele Klaus Iohannis se află într-o cameră separată de sala Consiliului în discuții cu, printre alții, președintele Consiliului European, Donald Tusk, cancelarul Germaniei Angela Merkel, prim-ministrul Irlandei Leo Varadkar (vehiculat și el ca un posibil șef al Comisiei), președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și premierul bulgar Boiko Borisov.
UPDATE 16.20: Die Welt susține că cel care a propus-o pe Ursula vor der Leyen ca soluție de deblocare a negocierilor din Consiliu ar fi Donald Tusk, președintele Consiliului European.
Schimbarea ar reconfigura și favoriții la celelalte posturi de la vârful Uniunii Europene. Pentru păstrarea echilibrului franco-german, Franța ar urma să primească postul de președinte al Băncii Centrale Europene, care va fi ocupat de actualul președinte al FMI, Christine Lagarde.
Premierul belgian Charles Michel ar putea deveni succesorul lui Tusk, iar țările est-europene ar fi compensate prin desemnarea slovacului Maros Sefcovic ca Înalt Reprezentant pentru Politică Externă.
UPDATE 14.52: Începerea reuniunii Consiliului European a fost amânată cu două ore, semn că liderii europeni încearcă să mai negocieze în culise un aranjament care să fie acceptat în Consiliu.
Până acum, varianta care a fost cel mai aproape de un consens a fost desemnarea lui Timmermans la Comisia Europeană, numirea lui Manfred Weber (Germania) ca președinte al Parlamentului European și a Kristalinei Gheorghieva ca președinte al Consiliului European. Pentru postul de Înalt Reprezentant erau în cărți premierul Belgiei, Charles Michel și Margrethe Vestager.
Aranajamentul a căzut din cauza opoziției grupului de la Visegrad față de desemnarea lui Timmermans, cărora i s-au alăturat Irlanda și Croația, nemulțumite că popularii pierd șefia Comisiei Europene
Cel mai vehement adversar al numirii lui Timmermans este premierul ceh Andrej Babis. ” Este inacceptabil pentru noi, ar fi o catastrofă totală (…) Nu înţeleg de ce liderii Franţei, Spaniei, Olandei şi Germaniei nu au înţeles vreme de 21 de ore că Grupul de la Vişegrad vrea doar să obţină ca acest om să nu devină şeful Comisiei Europene”, a spus Babis, citat de Reuters.
Acesta nu ar avea obiecții împotriva unui președinte al CE desemnat de către PPE, dar a avansat și o candidatură a unei colege din ALDE, Margrethe Vestager, actualul comisar pentru Concurență. În ce privește postul de șef al diplomației UE, Babis a avansat numele slovacului Maros Sefcovic.
Timmermans are susținători fermi care nici nu vor să audă de altă variante. Printre ei se află premierul Spaniei, Pedro Sanchez. ”Poziția noastră este să ne apărăm spitzkandidat-ul, îl apărăm pe Frans Timmermans ca președinte al Comisiei Europene”, a spus Sanchez, care crede că desemnarea olandezului ar permite apoi un acord pentru celelalte funcții, acord care ar fi convenabil pentru toate partidele europene, inclusiv în ceea ce privește Parlamentul European, a cărui președinție ar reveni PPE, prin Manfred Weber.
Spaniolul ca catalogat ca inacceptabilă opoziția la Timmermans pe baza susținerii de către acesta a principiilor Uniunii Europene.
Un deznodământ greu de prevăzut
Discuțiile sunt complicate și de problema numirii măcar a unei femei într-una din cele cinci funcții aflate în discuție. Astfel, premierul italian Giuseppe Conte ar agrea desemnarea unei femei în fruntea Comisiei Europene.
În aceste condiții, este greu de prevăzut care va fi deznodământul discuțiilor de astăzi. Chiar și premierul Olandei, Mark Rutte, a evitat să evalueze care sunt șansele ca Timmermans să devină următorul președinte al Comisiei Europene.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a invitat pe liderii celorlalte țări să fie dispuși la concesii. ”Fiecare trebuie să înțeleagă că trebuie să cedeze puțin. Spun asta tuturor. Atunci va exist o șansă să ajungem la un acord”, a spus Merkel.