Toate statele membre UE susțin acordarea statutului de candidat la aderare pentru Ucraina și Republica Moldova, decizia urmând să fie avizată joi, la Consiliul European de la Bruxelles.
Sprijinul statelor membre urmează unei recomandări în acest sens făcute săptămâna trecută de Comisia Europeană.
Informația a fost transmisă miercuri de Euractiv și Radio Europa Liberă, care au consultat ultimul proiect de concluzii al summitului din 23 iunie, pregătit din timp de diplomații europeni.
„Consiliul European a decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova”, precizează declarația care mai trebuie avizată oficial joi. Liderii UE vor decide cu privire la pașii următori, după ce toate condițiile enunțate de Comisia Europeană vor fi pe deplin îndeplinite, adaugă proiectul de concluzii.
Executivul UE a recomandat săptămâna trecută acordarea statutului de candidat pentru Ucraina și Moldova, oferind liderilor statelor membre o săptămână înainte de a lua decizia finală.
Comisia Europeană nu a acordat aceeași perspectivă Georgiei, considerând că aceasta nu a îndeplinit încă condițiile prevăzute. Zeci de mii de georgieni au reacționat la această decizie, ieșind în stradă luni, pentru a-și manifesta furia împotriva guvernului și a partidului de guvernământ, pe care le consideră vinovate.
Potrivit proiectului de concluzii, liderii UE ar urma să își reafirme poziția și să spună că sunt „pregătiți să acorde statutul de țară candidată Georgiei, odată ce prioritățile specificate în avizul Comisiei vor fi abordate”.
Consensul în favoarea candidaturii Ucrainei a devenit mai clar după vizita comună la Kiev a cancelarului german Olaf Scholz, a președintelui francez Emmanuel Macron și a prim-ministrului italian Mario Draghi. Vorbind în numele celor mai mari trei economii ale UE, liderii s-au pronunțat în favoarea acordării „imediate” a statutului oficial de candidat la aderare.
Ministrul francez pentru Europa, Clement Beaune, a confirmat marți că în UE există „un consens total” în acest sens.
Olanda, spre exemplu, una dintre țările mai ezitante, a anunțat săptămâna trecută că va susține statutul de candidat al Ucrainei. Poziția a fost împărtășită de statele nordice ale UE.
În ciuda unor speculații cu privire la opoziția Ungariei, premierul Viktor Orban a anunțat marți, într-o discuție cu Volodimir Zelenski, că sprijină candidatura Ucrainei.
În timp ce candidatura va marca o mișcare strategică – oferind un sprijin moral important Ucrainei -, majoritatea oficialilor europeni consideră că Kievul va avea nevoie de ani de zile pentru a deveni membru al blocului, asta dacă va deveni vreodată.