La Consiliul Fiscal lucrăm cu o plajă de 8-9% deficit bugetar pentru o cădere economică între 4% şi 6% şi, respectiv, deficit 9%-10,4% pentru o cădere economică de 8% şi 9%, unde este inclusă creşterea punctului de pensie cu 40%, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, conform Agerpres.

Daniel Dăianu a explicat de ce nu este plauzibilă estimarea oficială.

La Consiliul Fiscal am avut rezerve faţă de 1,9% (estimarea oficială de cădere economică – n. r.). Preferăm un scenariu mijlociu, cu o cădere între 4% şi 6%; există şi unul mai sever. De ce 1,9% declin nu este plauzibil? Fiindcă avem o cădere mare a producţiei. Avem şi o cădere mare a exporturilor. Depindem mult de lanţurile de producţie europene. Am pornit şi cu un handicap mare… Deficit structural al bugetului public foarte mare.

Daniel Dăianu:

Daniel Dăianu a precizat că „deficitul primar (înainte de serviciul datoriei – n. r.) este cel mai mare în Uniunea Europeană. Şi de aici mari dificultăţi în a finanţa economia… necesarul de finanţare este foarte mare. Avem un spaţiu de manevră foarte limitat pentru a atenua efectele crizei”.

Preşedintele Consiliului Fiscal a afirmat că, în cazul în care creşterea punctului de pensie va fi mai mică, de 10% de exemplu, ar avea loc o reducere nu „nesemnificativă” a deficitului bugetar în acest an, la 7,3 – 8,2%.

În opinia lui Daniel Dăianu, finanţarea este o problemă subestimată de mulţi în dezbaterea publică din România, inclusiv de unii economişti.

 
 

Urmărește-ne pe Google News