UPDATE ora 10.55: „Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă”, a transmis președinția ungară a Consiliul UE pe Twitter.

UPDATE ora 10.45: Ministrul de Interne Cătălin Predoiu, aflat la Bruxelles, a spus înaintea Consiliului JAI că va fi o decizie meritată pentru România.

„Am muncit din greu să ajungem aici. Am muncit în teren, la frontiere, în cancelariile diplomatice. Am muncit cu gândul permanent la cetățenii români care merită intrarea în spațiul Schengen. Am avut permanent în gândul nostru cozile interminabile de la frontieră, transportatorii care suferă pierderi. Au fost momentele de tensiune, dezamăgire, pe care cetățenii români le-au încercat”, a spus Predoiu.

„Este un moment binemeritat, un moment pentru care fiecare cetățean a luptat, îndurând aceste cozi la frontieră, așteptând atâția ani să intrăm în Schengen, pe baza tratatelor și a rezultatelor muncii Poliței de frontieră, a Poliției Române din teren. Este un rezultat complex, pentru care muncim foarte multă lume”, a adăugat el.


Știrea inițială: Pe ordinea de zi a Consiliului JAI, care va avea loc la Bruxelles, a fost trecut punctul „Decizia Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea”.

Miniştrii de interne, printre care se află și Cătălin Predoiu, vor face și un bilanţ al situaţiei generale a spaţiului Schengen, dar vor discuta și punerea în aplicare a priorităţilor din ciclul anual al Consiliului Schengen.

Austria a anunţat deja că nu va mai bloca aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen, lucru făcut apoi și de Olanda.

Singurul lucru incert este dacă vor fi menținute controalele la frontierele terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria pentru încă 6 luni „pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne”, așa cum s-a decis la Budapesta, luna trecută.

Consiliul JAI începe la Bruxelles în jurul orei României 11.00.

România a scăpat de granițele aeriene și maritime în martie

Austria a blocat aderarea României la Schengen încă din decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles, când a adus drept argument criza migranților.

Abia din 31 martie 2024, România a intrat în Schengen cu acceptul Vienei, dar numai aerian și maritim, adică au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime.

 
 

Urmărește-ne pe Google News