Consilierii locali sector 3 vor decide astăzi, 26 mai, pe ce variantă să meargă pentru relocarea stației de sortare. Ședința va avea loc la ora 13.00. În cazul în care ambele variante sunt refuzate de consilieri, Salubritate și Deszăpezire S3 trebuie să revină cu alte propuneri.

Aproximativ 10 milioane de euro pentru altă stație

După ce a băgat 11 milioane de euro în stația de sortare a deșeurilor de lângă satul Cățelu, plus încă un milion pentru plata amenzilor primite de la Garda de Mediu pentru zecile de nereguli găsite de inspectori, Primăria Sectorului 3 e hotărâtă să o mute.

A cedat și în urma nenumăratelor sesizări ale cetățenilor, în special ale celor din satul Cățelu, ale căror case sunt la doar 100 de metri distanță.

Care sunt propunerile societății din subordinea primăriei pentru relocarea stației de sortare, conform proiectului de hotărâre:

  • cumpărarea unui teren la cel mult 50 de kilometri de București: asta presupune un cost estimat de peste 48,6 milioane de lei, adică aproximativ 10 milioane de euro;
  • închirierea unui teren pe o perioadă de 25 de ani și a unei hale în care să poată fi depozitate utilajele și restul echipamentelor: costul estimat este mai mic decât în prima variantă, de 42,8 milioane de lei, adică în jur de 9,2 milioane de euro.

Acuzată că a îngropat deșeuri

Până la o decizie, vechea stație de sortare continuă să se umple de deșeuri.

Asta, deși nu mai are autorizație de mediu. Două instanțe i-au ridicat-o, una printr-o decizie definitivă din februarie. Societatea Salubritate și Deszăpezire a continuat să transporte deșeuri acolo în tot acest timp.

La ultimul control al Gărzii de Mediu, inspectorii au descoperit în interiorul stației o porțiune de teren pe care cred că au fost îngropate mai multe tipuri de deșeuri.

Gunoaiele, fotografiate din dronă

Asta i-a adus Societății de Salubritate și Deszăpezire S3 al treilea dosar penal și, în același timp, primul deschis pentru îngroparea de deșeuri, după ce această faptă a devenit infracțiune. Potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate recent de Guvern, incendierea și îngroparea deșeurilor sunt fapte care se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Cel de-al patrulea dosar penal a fost deschis marți, 24 mai, după o plângere făcută de locuitorii din Cățelu. Ei au sesizat Poliția după ce au văzut că mașinile societății transportă și acum gunoaie și le depozitează în curtea stației, la trei luni după ce instanța a anulat definitiv autorizația de mediu.

Mai multe fotografii făcute din dronă și primite de Libertatea surprind utilajele ducând gunoaiele de pe platforma exterioară în hală.

Imagine făcută din dronă și primită de Libertatea

Protest la poarta stației

Locuitorii din Cățelu au început de miercuri să protesteze la poarta stației de sortare, așa cum au făcut și în primăvara anului trecut, când au blocat accesul camioanelor încărcate cu gunoaie.

„Stop intrării gunoaielor! Respectați legea! Nu favorizați poluatorii!”, au scris ei pe un banner.

„Pentru cine are timp, de acum înainte ne găsiți la stație în fiecare zi, până când Garda de Mediu și Poliția or să-și facă datoria de a închide această stație ilegală și otrăvitoare!”, au scris ei pe pagina de Facebook „Salvați Satul Cățelu”.

Protest la intrarea în stație

Toate episoadele seriei despre stația de gunoi de la Cățelu

Libertatea scrie din octombrie 2019 despre neregulile întâlnite la această stație de gunoi. În 21 de articole, reporterii au urmărit situația de la Cățelu, unde locuitorii au fost mințiți până în ultimul moment că ceea ce se construiește lângă casa lor nu va fi o unitate pentru deșeuri. 

Până acum, primăria a fost amendată cu zeci de mii de euro de Garda de Mediu și a rămas și fără autorizație. 

Urmărește-ne pe Google News