„E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite, la fel cum s-a întâmplat în mod sistematic în ultimii doi ani. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitară, dar şi pentru a putea menţine şcolile deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme. Altă vacanţă forţată sau o perioadă de şcoală online generalizată pur şi simplu vor asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească”, a transmis preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan, într-un comunicat de presă.
Măsurile cerute de Consiliul Naţional al Elevilor
CNE solicită introducerea obligativităţii testării pe bază de salivă pentru toţi elevii şi pentru întregul personal din învăţământ, bisăptămânal, printr-o procedură clară, care să se poată efectua în spaţiul şcolar. De asemenea, reprezentanții elevilor mai cer ca testele să fie ambalate în kituri individuale, „fără a fi nevoie de sortarea pieselor vrac”.
Totodată, CNE dorește adoptarea unui algoritm/unei matrici de calcul în baza căruia/căreia să se decidă scenariul de funcţionare a unei şcoli, incluzând mai mulţi parametri, precum rata de vaccinare a elevilor şi a profesorilor, incidenţa din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populaţia şcolară.
CNE cere şi dotarea şcolilor cu materialele sanitare necesare şi adoptarea unei instrucţiuni la nivelul Ministerului Sănătăţii, în aşa fel încât să existe o procedură „clară” de dezinfectare după fiecare schimb de clase.
Totodată, se mai cere și pilotarea şi, apoi, extinderea unui program de tipul „testare în curtea şcolii”. Potrivit acestuia, în zilele de weekend, în baza unei cereri prealabile, elevii şi personalul didactic vor putea să aibă posibilitatea de a se testa gratuit împotriva COVID-19, prin teste rapide antigen administrate de personal specializat din cadrul DSP – cu prioritate în unităţile de învăţământ care nu dispun de un cabinet medical.
Elevii de gimnaziu și de liceu s-au întors luni, 3 ianuarie, la școală, după vacanța de iarnă. Începerea școlii vine și într-un moment în care mai mulți experți în sănătate publică au avertizat că tulpina Omicron, extrem de transmisibilă, va deveni dominantă în următoarea perioadă, iar valul 5 va fi „un dezastru”.
Luni, 3 ianuarie, într-o ședință de urgență care a avut loc la Guvern, s-au propus măsuri de combatere a efectelor valului 5 COVID, printre care purtarea obligatorie a măștii de protecție în aer liber și oferirea de măști gratuite pentru elevi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro