CNR subliniază că toate lucrările sunt analizate prin „mecanisme specifice învăţământului superior”, iar „verdictele emise de către persoane fizice pe reţelele de socializare nu pot fi luate în considerare”.
Jurnalista Emilia Șercan a arătat, pe 26 septembrie, că fostul ministru a plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, Sorin Cîmpeanu și-a însușit, în 2006, aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani în urmă.
Potrivit ziaristei, tot ce a făcut actualul ministru al educației a fost să schimbe extrem de puțin în titlurile capitolelor. Mai exact, a modificat doar cinci cuvinte din totalul de 117, cât reprezintă titlurile acestei lucrări.
„Înscrisul, pretins în mod fals a fi plagiat, este un caiet/îndrumător de lucrări practice, un document pedagogic suport destinat exclusiv uzului studenţilor unei anumite facultăţi, dintr-o anumită universitate, în cadrul activităţilor de proiect şi lucrări practice. Un îndrumător de lucrări practice nu este o lucrare/opera/creaţie ştiinţifică, nu este un document care să presupună expunerea unor elemente de originalitate rezultate din activităţile de cercetare ale autorului”, afirmă, în schimb, Consiliul Național al Rectorilor.
Este o argumentație similară celei folosite de Sorin Cîmpeanu după izbucnirea scandalului, când fostul ministru a subliniat că lucrarea nu este acoperită de drepturi de autor. El şi-a motivat trecerea numelui său pe îndrumător afirmând că „să treci nume precum Arhimede nu era cazul, la autori”. „Este un un mod de lucru specific, respectat întocmai pentru îndrumătoare de lucrări practice, pentru îndrumătoare de proiect şi pentru caiete de seminare, lucrări fără ISBN”, a adăugat el.
Consiliul Național al Rectorilor mai precizează că, la solicitarea lui Sorin Cîmpeanu, „a fost deja iniţiată o analiză de către comisia de etică şi experţi în domeniul vizat, care se vor pronunţa, conform uzanţelor academice generale precum şi a celor specifice domeniului, asupra conţinutului, precum şi asupra modului în care a fost elaborat îndrumătorul respectiv de lucrări practice”.
În final, Consiliului Național al Rectorilor amintește că Sorin Cîmpeanu a fost ales în fruntea instituției, în 2020, cu un singur vot împotrivă. De la izbucnirea scandalului de plagiat care a dus la demisia sa din fruntea Ministerului Educației, doar trei rectori s-au pronunțat împotriva sa, potrivit Edupedu. Este vorba de: Marian Preda – Universitatea din București, Daniel David – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Remus Pricopie – SNSPA.
În urma scandalului de plagiat, Sorin Cîmpeanu a demisionat din fruntea Ministerului Educației, pe 29 septembrie, dar și-a menținut nevinovăția.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
VARUTU • 21.10.2022, 10:07
Barosani ***...
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.