Vineri seară, profesorul Tismăneanu a postat pe Facebook o fotografie care ironiza ”ciorile din Țărndărei”, comunitate supusă, în ultimele săptămâni unor ieșiri rasiste, care au atras atenția și protestele nu doar a organziațiilor nonguvernamentale, ci și a unei părți a societății inițiale.

Potrivit propriei postări, Vladimir Tismăneanu a primit fotografia de la Denisa Comănescu, director al editurii Humanitas și cordonatoarea unei apreciate colecții de autori de renume, colecție intitulată ”Raftul Denisei”.

Între timp, postarea inițială și cea care a urmat, cu explicaţiile lui politologului Vladimir Tismăneanu, profesor de științe politice la University of Maryland, SUA, au fost șterse de pe Facebook.

Csaba Asztalos, președintele CNCD, a anunțat că forul pe care îl conduce se va autosesiza.

”În situația puțin probabilă în care nu primim plângeri, în cursul zilei de luni, CNCD va iniția procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu”, a anunțat Aszatalos, într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

”În paralel, vom trimite speța la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde domnul. Tismăneanu este profesor”, a completat președintele CNCD.

Vom solicita Universității Maryland să se pronunțe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică și nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizațională, academică.

Csaba Asztalos:

Iată postările lui Vladimir Tismăneanu. Cea de-a doua era mai lungă, inițial profesorul a explicat că nu și-a dat seama de gestul său rasist din cauză că nu cunoaște contextul românesc.

Urmărește-ne pe Google News