CNS s-a adresat ministerelor de Externe ale statelor din spaţiul Schengen într-o scrisoare deschisă, trimisă MTI. Potrivit documentului, comunitatea naţională maghiară din România este interesată de aderarea ţării la spaţiul Schengen, dar înţelege foarte bine rezervele exprimate de unele state și acuză România de comportament duplicitar.
Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani.
Document semnat de preşedintele CNS, Balázs Izsák:
CNS a transmis că, după Revoluția din 1989, România a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și s-a angajat să restituie bisericilor maghiare din România şcolile şi proprietăţile bisericeşti confiscate în mod arbitrar de regimul comunist. Dar, susține CNS, după ce România a intrat în Consiliul Europei, fostul președinte Ion Iliescu a declarat că recomandările nu sunt obligatorii pentru România, iar restituirea şcolilor şi a bunurilor bisericeşti a fost blocată. Mai mult, susține CNS, a început renaţionalizarea unor şcoli restituite.
Conform CNS, România nu respectă şi nu garantează nici astăzi drepturile minorităţilor care trăiesc pe teritoriul său.
„Subliniem încă o dată că avem interesul, în calitate de cetăţeni români şi ca maghiari din România, ca România să adere la spaţiul Schengen, însă considerăm că ne aflăm în faţa ultimei şanse pentru ca statele spaţiului Schengen să oblige statul român la respectarea angajamentelor asumate anterior”, se arată în document.
În concluzie, Consiliul Naţional Secuiesc a recomandat statelor membre ale spaţiului Schengen să se consulte cu liderii bisericilor maghiare şi cu organizaţiile reprezentative ale maghiarilor din România înaintea luării unei decizii privind intrarea României în Schengen şi să ceară informaţii cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor.
Verdictul final privind aderarea României la Schengen va fi dat pe 8 decembrie, la Consiliul JAI al Uniunii Europene, și este nevoie de unanimitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 23.11.2022, 22:00
Absolut deloc pertinent, existența unui "Consiliu National Secuiesc" în România. Numai ceeace este românesc se poate intitula "național" în România. România este o națiune. Celelalte sunt minorități, care n-au dreptul să aibă un "Consiliu National".