În favoarea rezoluției au votat 28 de țări, șase s-au opus, printre care Statele Unite și Germania, iar 13 s-au abținut.
În textul rezoluției este subliniată „necesitatea de a asigura răspunderea pentru toate încălcările dreptului umanitar internațional și ale legilor internaționale privind drepturilor omului, pentru a pune capăt impunității”.
De asemenea, rezoluția semnalează „profunda îngrijorare cu privire la rapoartele privind încălcări grave ale drepturilor omului și încălcări grave ale dreptului umanitar internațional, inclusiv posibile crime de război și crime împotriva umanității în teritoriile palestiniene ocupate”.
Este „un vot pentru Hamas”, spune Israelul
Pe de altă parte, reprezentanta permanentă a Israelului la Națiunile Unite, Meirav Eilon Shahar, a afirmat că un vot pentru susținerea reazoluției „este un vot pentru Hamas”, acuzând Consiliul că „a abandonat de mult timp poporul israelian”.
„Conform rezoluției pe care o aveți astăzi în fața dumneavoastră, Israelul nu are dreptul de a-și proteja poporul, în timp ce Hamas are tot dreptul de a ucide și tortura israelieni nevinovați”, a declarat Meirav Eilon Shahar înainte de vot.
SUA au votat împotriva rezoluției pentru că aceasta nu conține o condamnare specifică a Hamas pentru atacurile din 7 octombrie și nici „vreo referire la natura teroristă a acestor acțiuni”, însă au afirmat, totodată, că Israelul nu a făcut suficient de mult pentru a atenua daunele provocate civililor.
Michèle Taylor, reprezentanta permanentă a SUA în Consiliu, a precizat că Statele Unite au făcut apel în mod repetat la Israel să evite „victimele civile și să se asigure că actorii umanitari își pot îndeplini misiunea esențială în siguranță”, însă „acest lucru nu s-a întâmplat și, în doar șase luni, mai mulți lucrători umanitari au fost uciși în acest conflict decât în orice război din epoca modernă”.
Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, care se reunește de mai multe ori pe an, este singurul organism interguvernamental conceput pentru a proteja drepturile omului la nivel mondial.
Israelul a promis să anihileze Hamas ca răspuns la atacurile comise de grupare pe teritoriul său, pe 7 octombrie, în care cel puţin 1.160 de persoane au fost ucise și aproximativ 250 au fost luate ostatice, conform datelor israeliene. De atunci, peste 32.000 de persoane ar fi fost ucise în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă, condus de Hamas.
Foto: Profimedia