Având în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public, referitoare la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Camelia Marcu, îşi exprimă ”profunda îngrijorare cu privire la potenţialul acestei situaţii de a afecta autoritatea organelor judiciare şi, implicit, de prejudiciere a actului de înfăptuire a justiţiei”.
”Trebuie reamintit faptul că, potrivit Constituţiei României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei”, a spus preşedintele CSM.
Reacţia acesteia vine după ce, marţi, noi înregistrări cu dialogul dintre fostul procuror DNA Mircea Negulescu şi Vlad Cosma, fost deputat PSD, au fost difuzate.
„Consiliul îşi reafirmă disponibilitatea instituţională, în respectul cetăţenilor, al dreptului acestora de a cunoaşte adevărul, cu atât mai mult în situaţii care pot afecta încrederea în autorităţile judiciare, pilon de rezistenţă al statului de drept. Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte, iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin toţi actorii din sfera autorităţii judiciare. Instituţiile mass-media au un rol major în informarea generală şi sesizarea eventualelor probleme funcţionale, dar clarificarea acestora revine doar instituţiilor statului abilitate să constate, să decidă şi să ia măsurile legale, potrivit competenţelor acestora”, a mai spus Simona Camelia Marcu.
De asemenea, şeful CSM cere instituţiilor şi persoanelor care se ocupă de anchetarea faptelor semnalate de mass-media referitoare la fostul procuror DNA Mircea Negulescu să urgenteze verificările şi să vină cât mai repede cu o rezoluţie.
„Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în acest context, solicită tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare ca, în limitele legale care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor şi în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în organele abilitate să îl înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze, potrivit legii, asupra modului de înfăptuire. Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Inspecţia Judiciară au în aceste împrejurări un rol deosebit de important. Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitaţi să acţioneze în aceste împrejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului. Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică de faptul că este în măsură să gestioneze şi să decidă, în cadrul mecanismelor prevăzute de lege, în toate ipotezele ce pot rezulta în urma derulării cu celeritate a procedurilor de către autorităţile judiciare, de care depinde răspunsul decizional al Consiliului”, a concluzionat preşedintele CSM.
Reacţia CSM vine după ce fostul deputat PSD Vlad Cosma – condamnat alături de tatăl său, Mircea Cosma, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, în toamna anului trecut, de Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar de corupţie – a făcut publice mai multe înregistrări.
În ultimele zile, la Antena 3, RTV şi Realitatea TV au fost publicate înregistrări ale conversaţiilor purtate de Vlad Cosma cu fostul procuror DNA Mircea Negulescu, în timpul audierilor. Chiar dacă era verificat la intrare, fostul deputat a reuşit să ascundă un dispozitiv de înregistrare în ceasul pe care îl purta la mână. În urma publicării acestor înregistrări, procurorii anticorupție din Ploiești au deschis un dosar penal pentru șantaj care îi vizează pe membrii familiei Cosma, dar și pe apropiați ai acestora, conform unui comunicat emis de reprezentanții DNA.
Procurorii anticorupție susțin că, înainte ca înregistrările să fie făcute publice, la sediul DNA Ploiești s-au prezentat mai mulți apropiați ai familiei Cosma, care au avertizat că în spațiul public urmează să fie transmise informații menite să-i compromită pe anchetatori. Dar, dacă DNA ar fi renunţat la dosarele care îi vizează pe Vlad şi Mircea Cosma, înregistările nu ar mai fi urmat să fie difuzate.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: