Decenii la rand, tragedia a fost pusa pe seama ciocnirii cu un aisberg imens. Dupa descoperirea epavei, la inceputul anilor ‘80, zeci de experti au verificat nava de pe fundul oceanului. Acestia au emis diferite ipoteze legate de motivul scufundarii. Jull Hamilton sustine acum ca tragedia a fost produsa de un submarin german. „In 1912, germanii perfectionasera submarinele si construisera chiar cateva prototipuri pentru testari. Guvernul acestei tari a vrut sa demonstreze cu orice pret ca Titanicul, considerat de englezi „indestructibil”, poate fi scufundat. Un submarin a ajuns in preajma navei, in nordul Atlanticului si a torpilat vaporul, de la adapostul aisbergului gasit „vinovat”. Apoi, la fel de misterios cum aparuse, submarinul s-a intors in Germania”, este de parere Hamilton.
Politica rulotelor. Caderea burselor americane, la 29 octombrie 1929, a provocat cea mai mare criza din istoria SUA. Dintr-o data, dupa ani de crestere economica spectaculoasa, natiunea americana s-a confruntat cu o rata a somajul extrem de mare si o criza monetara fara precedent. Sute de banci au dat faliment, milioane de oameni au ramas fara slujba, preturile la proprietati au cazut dramatic. Cu toate ca Herbert Hoover, candidat la presedintia SUA, a progonozat ca situatia se va imbunatati rapid, lucrurile au mers din ce in ce mai rau. In 1932, Franklin D. Roosevelt a fost ales presedinte, lucru care s-a repetat in 1936, 1940 si 1944. Politica lui a determinat relansarea economica, chiar daca acest lucru s-a intamplat mai ales datorita efortului de razboi al SUA. Odata criza terminata, presedintele american si consilierii sai au constientizat la un moment dat ca numarul cetatenilor depaseste cu mult nevoile tarii. Insa aceasta supraaglomerare nu putea fi rezolvata, ca in Rusia lui Stalin, prin executii in masa. Prin urmare au aplicat un plan menit sa indeparteze din anumite zone un numar masiv de cetateni, fara sa-si compromita cariera politica. Numeroase uzine, militare sau civile, au primit ordin sa construiasca celebrele „case-rulota”, fapt care rezolva si problema cresterii industriale. Acestea le-au dat sansa oamenilor saraci sa traiasca in comunitati grupate, intr-un confort relativ. „Partea diabolica a acestui plan a fost faptul ca detinatorii de rulote au fost incurajati sa se mute in partea vestica a SUA. Speranta conducatorilor tarii a fost ca mii de familii vor fi omorate de tornadele care afecteaza frecvent respectivele zone, „tragedii” de care nimeni nu s-ar fi facut vinovat. Acest plan sinistru nu a avut decat un succes limitat, din cauza dezvoltarii caselor din zonele suburbane, unde s-au mutat majoritatea celor din rulote. Insa, chiar si acum, mii de persoane sunt afectate anual de tornadele devastatoare, exact asa cum si-a imaginat Roosevelt”, sustine Jull Hamilton.
Incidentul Roswell. Cercetatorul american afirma ca toata povestea cu OZN-ul cazut la Roswell nu este decat o gaselnita a localnicilor, menita sa dezvolte turismul si afacerile intr-o regiune fara perspective economice. „Totul s-a petrecut cu ajutorul guvernului. OZN-ul nu a fost altceva decat un balon meteorologic, prabusit intentionat. Prin aceasta metoda, autoritatile au obtinut ceea ce si-au dorit: dezvoltarea economica a regiunii fara sa faca nimic concret in acest sens”, spune Hamilton.